Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Vučić: Zabrinutost za situaciju u BiH veća nego za odnose Beograda i Prištine

Vučić: Zabrinutost za situaciju u BiH veća nego za odnose Beograda i Prištine
Foto: Instagram | Vučić: U Minhenu sam na najbolji način zaštitio Srbiju i Srbe
Srna

BEOGRAD/MINHEN - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tema skupa u Minhenu o zapadnom Balkanu bila i situacija u BiH i da mu se čini da je veća zabrinutost upravo za situaciju u BiH, nego za odnose Beograda i Prištine.

"Zabrinut sam", rekao je Vučić, dodajući da će sutra da razgovarati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović, pa će da se vidi šta dalje.

On je rekao za RTS da nije upoznat o izjavi crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je Crnoj Gori potrebna sopstvena crkva da se suprotstavi miješanju Srbije, ali je dodao da Srbija ni na koji način ne napada Crnu Goru, niti je to činila, niti će činiti, mada ne može reći da nije bilo obrnutih slučajeva u prošlosti.

"Srbija ima pravo da postavi pitanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori i to će na legitiman, racionalan i civilizovan način nastaviti da postavlja", naglasio je Vučić.

On je dodao da je na susretima sa stranim zvaničnicima u Minhenu više puta postavio to pitanje, ali da nije bilo odgovora, mada su svi klimali glavom.

Vučić je naveo da je pitao zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ni približno ista prava kao Albanci u Sjevernoj Makedoniji.

"Zašto za Srbe u Crnoj Gori ne postoji želja da bude postignut neki Ohridski sporauzm, da srpski jezik uče djeca koja hoće, da bude jedan od oficijelnih jezika, da imamo predsednika parlamenta ili potpredsednika vlade, jer Srba je više proporcionalno u Crnoj Gori nego Albanaca u Severnoj Makedoniji. Ali, odgovora nema", rekao je Vučić.

On je istakao da će to pitanje biti postavljano sve više, te da će neko morati da razmišlja o tome kakav će odgovor u budućnosti morati da pruži.

"Mi sa Crnom Gorom želimo najbolje odnose, želimo Šengen i najbolju moguću saradnju. Neću dozvoliti da bilo ko vrijeđa Crnogorce koji su građani Srbije. Ali nećemo dozvoliti da se bilo ko iživljava nad srpskim narodom i mislim da može da ne poštuje elementarna prava i slobode srpskog naroda", rekao je Vučić.

Vučić: U Minhenu sam na najbolji način zaštitio Srbiju i Srbe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na skupu o zapadnom Balkanu u Minhenu, na kojem su učestvovali srpski i albanski predstavnici, na najbolji način uspio da zaštiti Srbiju i srpski narod.

On je naveo da zbog forme tog zatvorenog skupa ne može da iznese detalje, ali da se borio za interese Srbije i Srba.

"Ponosan sam što sam govorio istinu. Bilo je mnogo američkih i evropskih predstavnika, premijera, ministara spoljnih poslova, svi iz regiona... Moje je bilo da govorim istinu na nečije potcenjivačke tvrdnje i čini mi se da sam na najbolji način zaštitio Srbiju i srpski narod", rekao je Vučić.

Komentarišući prvi susret sa novim premijerom samoproglašenog Kosova Aljbinom Kurtijem na tom skupu, Vučić je rekao da je bilo važno sagledati međualbanske odnose, odnosno Prištine i Tirane i unutarprištinske odnose, te dodao da mu se čini da ih je bolje upoznao, čak i Kurtija koji mu je bio nepoznanica.

On je istakao da će se Srbija držati svoje strategije i da će taktiku još bolje da spremi.

"Neodgovornost se nikada ne isplati. Izračunaćemo šta je najbolje za srpski narod i na Kosmetu i u Srbiji u celini", rekao je Vučić.

Komentarišući izjavu Hašima Tačija da će finalni sporazum Beograda i Prištine biti do kraja godine, Vučić je podsjetio da to Tači govori već šest godina.

"Razgovaramo sa Amerikancima, Nemcima, Rusima, nemamo nikakav predlog ili plan o kojem bi mogli da se izjašnjavamo", rekao je Vučić.

On je naveo da misli da će Priština da ukine takse na robu iz centralne Srbije i da će se sjesti za sto i pregovarati, te dodao da će se tek vidjeti koga će EU postaviti za svog izaslanika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije