Ex -Yu

Zoran Milanović: Moj djed je bio ustaša

Zoran Milanović: Moj djed je bio ustaša
Zoran Milanović: Moj djed je bio ustaša

Moj djeda je bio ustaša, priznao je Zoran Milanović uoči početka kampanje za izbore u Hrvatskoj koji će biti održani 11. septembra. Šef SDP i bivši premijer Hrvatske je rekao da je istovremeno porodica po očevoj strani bila partizanska.

On do sada nikada nije govorio o djedi ustaši, niti je detaljno objasnio što je tačno otac njegove majke radio u ustaškom pokretu. Rekao je samo da partizanskom dijelu porodice nije smetala ta ustaška prošlost. Milanovići su, inače, iz okoline Sinja, a djed po očevoj strani Ante Milanović živio je u Glavicama kraj Sinja i 1942. godine se priključio partizanima. Kraj rata dočekao je u Trstu, a član Partije bio je i otac Zorana Milanovića.

Po majčinoj strani, istorija porodice bila je drugačija, mada se nigdje u zvaničnim dokumentima ne navodi da je drugi djed bio ustaša. Ne zna se ni gdje je bio u trenutku kada se završio rat, a nije imao ni problema s novom vlašću.

Mnogi pretpostavljaju da je bivši premijer iznio ovaj podatak da bi pridobio krajnju desnicu uoči parlamentarnih izbora. Istovremeno, on želi da se prikaže kao političar koji priče o ustašama i partizanima ostavlja istoričarima.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije