Gradovi

Kamenjem i galamom otjerali medvjeda

Kamenjem i galamom otjerali medvjeda
Foto: Ilustracija | Kamenjem i galamom otjerali medvjeda

KNEŽEVO/SKENDER VAKUF - Dok sam preksinoć uspavljivala najmlađe dijete, starija djeca su začula skiku i lom u dvorištu. Svekar je izašao sa baterijom, a ono što je vidio zaprepastilo ga je - u pitanju je bio medvjed, i to toliko veliki da je bez problema iz svinjca zgrabio svinju tešku oko 170 kg i nosio ju desetak metara.

Priča to za "Nezavisne" uznemirena Stanimirka Tomašević iz mjesta Bregovi, kod Kneževa/Skender Vakufa, na čijem imanju je medvjed napravio štetu i isprepadao ukućane.

Deset minuta prije toga, Tomaševićeva je odnijela napoj svinjama, a zatim ušla u kuću i postavila večeru djeci na verandi, ali oni su se uspaničili jer se iz dvorišta, preksinoć oko 21.30, začulo kršenje grana.

"Najprije sam mislila da je mačka, pa sam rekla dječici da oni nastave večerati i da ću provjeriti dok uspavam najmlađe dijete, ali oni su se opet vratili uznemireni jer su čuli tutnjavu i skiku, nakon čega je svekar uzeo bateriju i otišao da vidi šta se dešava", rekla je Tomaševićeva.

Njenog svekra Živka Tomaševića šokirao je prizor iznemogle svinje u raljama razjarenog medvjeda, koji ju je zgrabio iz svinjca i počeo nositi u šumu, ali je naišao na prepreku.

"Izletjela sam iz kuće i počeli smo galamiti i bacati kamenje, a medvjed je spustio svinju, a zatim se propeo na noge ispred svekra, koji je imao samo bateriju i ja sam mislila da će nasrnuti na njega", dodaje potresena žena.

Kada su ga počeli gađati kamenjem i galamiti, zvijer se spustila i uputila se prema šumi, ali se kasnije opet dvaput vraćala po plijen.

Svinja je bila povrijeđena i morali su ju zaklati, a Tomaševići su zabrinuti jer se medvjed uporno vraća u štalu, u kojoj imaju svinje, krave i ovce.

Djeca su, kaže Tomaševićeva, otišla kod rođaka, a svaku narednu noć dočekuju sa strepnjom.

"Prijavili smo napad i nadamo se da će se nešto preduzeti. Rekli su mi da zakoljemo svinju i da možemo koristiti meso, ali ona je bila sva modra tako da nismo smjeli, sada čekamo lovce da je tako zaklanu odnesu negdje", priča Stanimirka.

Dodaje da ih je komisija, koja je dolazila, upozorila da bi se medvjed mogao vratiti, a on je dolazio još dva puta.

"Ja sam ovdje 15 godina i nikada se ništa slično nije desilo. Najviše se plašim kada krene škola, jer imam četvoro djece i tri školarca. Dvoje idu oko 500 metara do škole, a najstariju djevojčicu vodim oko kilometar jer ide u centralnu školu. Toliko smo uplašeni da ne znam ko će djecu voditi i kako će ići u školu", ističe Tomaševićeva.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, juče u jedan sat policiji se obratio Ž.T. (65) iz mjesta Bregovi, kod Kneževa, i prijavio da mu je prvo u dvorište kuće, a zatim i u obližnji svinjac, ušao medvjed, te napao i povrijedio svinju.

"Policajci su izvršili uviđaj, te o svemu obavijestili i lokalno lovačko udruženje 'Čemernica'", rekli su iz policije.

Nema voća pa dolaze u selo

Zbog suše u šumama nema voća, zbog čega medvjedi prilaze selima, i to što je napao svinju nije ništa čudno niti strašno, rekao je Marko Marković, upravnik lovišta Šumskog gazdinstva "Čemernica".

On je dodao da će komisija utvrditi kolika je šteta, a domaćin će naplatiti štetu.

Na pitanje na koji način će se zaštiti porodica, budući da im se medvjed vraća, Marković je rekao da će se preduzeti mjere ako se medvjed bude vraćao više od tri puta.

"Jedna od njih je da zatražimo pušku za uspavljivanje kako bismo ga omamili i prebacili u drugi kraj lovišta. Krajnja mjera je da tražimo od Ministarstva saglasnost za odstrel", rekao je Marković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije