Gradovi

Pratite nas na Google news

Kineska godina štakora obilježena u Mostaru

Kineska godina štakora obilježena u Mostaru
Foto: Anadolija | Godina štakora obilježena u Mostaru uz ''Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu''
Anadolija

MOSTAR - Svečanost dočeka Nove kineske godine, koja je u znaku štakora, večeras je održana u Mostaru uz okupljanje visokih zvanica, pjesmu, ples i dobre želje.

Svečanost povodom iščekivanja godine štakora u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je okupila brojne goste i uzvanike iz javnog i političkog života, na novogodišnjem koncertu nacionalne simfonije: "Šarmantni put svile i šetnju kroz Gansu".

Ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je pozdravio sve prisutne i naglasio kako se "lunarna" kineska Nova godina proslavlja već 4.000 godina i kako je to najstariji, najduži i najradosniji kineski praznik.

Izrazio je zadovoljstvo što praznik koji se slavi s porodicom i prijateljima obilježava i u Mostaru koji, kako je naglasio, kineski narod jako voli.

"Oni uživaju da posmatranju skokove sa Starog mosta i probaju poznata hercegovačka vina. Za većinu posjetilaca, uključujući i mene, Stari most je prva asocijacija na Mostar", kazao je kineski ambasador.

Naglasio je kako mostovi ne povezuju samo dvije obale, nego i narode i ideje, čineći udaljenost manjom, a srca bližima.

"Osvrćući se na 2019 godinu, s radošću primjećujemo da je to bila dobra godina za bilateralne odnose između naše dvije zemlje. Gradimo još više mostova kako bismo umanjili geografsku udaljenost", kazao je kineski ambasador u Mostaru.

Podsjetivši da bilateralna suradnja između BiH i Kine traje već 25 godina, prenio je najsrdačnije želje kineskog naroda za Novu godinu štakora, koja, prema kineskoj tradiciji, označava novi početak.

Kineska nova godina po našem kalendaru dolazi u subotu, 25. Januara 2020. To je godina štakora, a ovo je samo jedna u nizu manifestacija kojom se ona obilježava.

Iako ljudi smatraju štakora i ne baš pretjerano privlačnom životinjom, on zauzima prvo mjesto u kineskom zodijaku. Štakor je simbol novog početka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije