Gradovi

“Lom” postaje prihvatilište za ugrožene medvjede

“Lom” postaje prihvatilište za ugrožene medvjede
Foto: N.N. | “Lom” postaje prihvatilište za ugrožene medvjede

DRINIĆ - Privredno lovište “Lom” na području Drinića uskoro bi trebalo da postane i prihvatilište za ugrožene medvjede, što će doprinijeti zaštiti životinja, ali i privući brojne turiste u ovaj kraj Srpske.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske krajem prošle sedmice je održan sastanak sa predstavnicima fondacije “Bears in Mind” iz Holandije, koji se bave zaštitom medvjeda širom Evrope. U okviru dolaska eksperata za zaštitu medvjeda u Srpsku organizovana je i posjeta lokaciji planiranog prihvatilišta u Driniću.

Cilj posjete predstavnika ove holandske fondacije je da u saradnji resornog ministarstva, “Šuma RS”, Centra za životnu sredinu i drugih zainteresovanih subjekata otpočnu aktivnosti projektovanja i realizacije osnivanja prihvatilišta za medvjede koje bi imalo ulogu regionalnog centra za zbrinjavanje ugroženih jedinki medvjeda, kao i za turističke i edukativne svrhe.

Načelnik Odjeljenja za lovstvo u ministarstvu Goran Zubić istakao je da Srpska odavno, sticajem okolnosti, ima određenih “problema sa medvjedima”.

“Kod nas se s vremena na vrijeme pojavljuju jedinke koje su pronađene u zatočeništvu, naravno na nelegalan način. Njih je potrebno izuzeti i smjestiti u adekvatan smještaj. Međutim, tu se pojavljuje problem, na primjer, kada inspekcija identifikuje takvu situaciju, mi praktično nemamo adekvatan proctor”, rekao je Zubić za “Glas Srpske”.

To ih je, dodaje, podstaklo da pokrenu priču o formiranju prihvatilišta, gdje su uslovi dobri i humani za medvjede. Zamišljeno je, nastavlja on, da tu bude napravljena ograda uz prateće objekte i infrastrukturu gdje bi medvjedi bili trajno smješteni, jer takvim životinjama, kako kaže, nema povratka u prirodu.

“To je bila naša ideja, ali s obzirom na to da nemamo iskustva u tome, konsultovali smo se sa holandskom fondacijom, koja se tim bavi širom Evrope. Prije ovog sastanka obišli smo jedno takvo prihvatilište u Njemačkoj”, kazao je Zubić.

Sljedeći korak je, prema njegovim riječima, sve ideje, o kojima su pričali na sastanku, staviti na papir, zatim uraditi projekat i odrediti zaduženja institucija.

“Pretpostavljam da bi se za nekih godinu - dvije moglo govoriti o nekom finalnom djelu projekta, odnosno realizaciji, a njegov značaj bi bio višestruk”, istakao je Zubić.

Osim što bismo na taj način zaštitili medvjede, takođe bismo mogli, kaže on, zbrinuti i druge jedinke, pronađene bolesne i rođene u prirodi, a značajno bi bilo i sa turističkog aspekta, gdje bi ovo prihvatilište bilo praktično jedino u bližoj regiji, misleći na FBiH, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

“To bi prihvatilište, isto tako, služilo i u edukativne svrhe, jer bi đaci i studenti bili u mogućnosti da se upoznaju sa tom životinjskom vrstom koja je za nas jako važna i na koju smo ponosni”, rekao je Zubić.

Dodao je da je po nekim njihovim procjenama trenutno sedam-osam zatočenih jedinki, manjim djelom u Srpskoj, a većim djelom u FBiH.

Hrvatska

Prema riječima Gorana Zubića, jedino u Hrvatskoj u Kuterevu, kada je u pitanju okruženje, ima prihvatilište za medvjede.

To prihvatilište pruža sklonište za siročiće, odnosno zaštitu medvjeđeg staništa, promovisanje održivog življenja i tradicije lokalne planinske zajednice. Sastavni dio programa je edukacija posjetilaca, odnosno njihovo zbližavanje s divljinom i medvjeđom harizmom.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije