BiH

Nerazvijenim opštinama Srpske značajna podrška

Nerazvijenim opštinama Srpske značajna podrška
Foto: N.N. | Nerazvijenim opštinama Srpske značajna podrška

BANJALUKA - Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština, Lejla Rešić, ministarka uprave i lokalne samouprave RS, potpisala je danas ugovore s načelnicima opština Jezero, Trnovo, Petrovo i Novo Goražde o sufinansiranju projekata ovih jedinica lokalne samouprave. Ovom događaju je prisustvovala i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Radi se o sredstvima u visini od oko 62.000 KM, od kojih je opštini Jezero dodijeljeno 10.000 KM za realizaciju projekta "Djetinjstvo za sve", odnosno izgradnju dječjih igrališta, opštini Trnovo takođe 10.000 KM za realizaciju projekta "Revitalizacija i konstrukcija regionalnog izletišta Kazani", a opštini Petrovo 15.000 KM za projekat "Unapređenje obrazovanja". Opštini Novo Goražde dodijeljeno je 27.526,50 KM za projekat "Elektrifikacija stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika na području opštine Novo Goražde".

Rešićeva je izjavila da se radi o prvim ugovorima zaključenim na osnovu Pravilnika o o sufinansiranju projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj, koji je na snazi od polovine aprila ove godine.

"I ovo je jedan od načina da Vlada Republike Srpske pomogne malim opštinama. Pristiglo nam je 11 projekata iz devet opština, a samo četiri su ispunile uslove. Postupak sufinansiranja projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština vršiće se tokom kalendarske godine tako da i druge lokalne zajednice mogu aplicirati", rekla je Rešićeva, ističući da je maksimalan iznos koji može dobiti jedna lokalna zajednica 30.000 KM.

Pravilnikom je propisano da su od ukupnog iznosa finansijskih sredstava predviđenih u budžetu Republike Srpske za 2018. godinu, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS za sufinansiranje projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, obezbijeđena sredstva u iznosu od 300.000 KM. Iz Ministarstva ističu da se ova sredstva obezbjeđuju bespovratno.

Načelnici opština Jezero, Trnovo, Petrovo i Novo Goražde zahvalili su Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu na ovim sredstvima, koja će im, kako su istakli, dobro doći pri završetku projekata čija je realizacija bitna za svakodnevni život građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije