Gradovi

Novac za doček Nove Godine u Kaknju ide bolesnom dječaku

Novac za doček Nove Godine u Kaknju ide bolesnom dječaku
Novac za doček Nove Godine u Kaknju ide bolesnom dječaku
Nikola Vidačković

KAKANJ - Novogodišnji vatromet, kojeg u najluđoj noći neće biti u Kaknju, sigurno će biti najveličanstveniji u BiH, ali i šire, a to je zbog toga što su nadležni odlučili da sav novac koji bi inače uložili u organizaciju javnog dočeka Nove godine preusmjere za liječenje teško oboljelog dječaka Evelina Alajbegovića.

Njihov sugrađanin Evelin je sedmogodišnjak, koji već dva mjeseca živi sa dijagnozom tumor na mozgu, a za operaciju koja život znači do kraja sedmice se mora sakupiti velikih 130.000 KM.

Iz opštine Kakanj kažu da su svake godine dosad organizovali doček Nove godine, ali da su neke stvari važnije od proslave.

"Svake godine je bio program, kako dnevni za djecu, tako i večernji za odrasle. Izvođači, vatromet i drugi sadržaji dosta su bili posjećeni, ali ove godine ne, jer se naš maleni sugrađanin od sedam godina bori za život", kazao je Evelin Memić, portparol opštine Kakanj.

Memić kaže kako u opštini imaju običaj da, kada odlučuju o nekom pitanju koje se tiče direktno građana, mišljenja prikupe putem društvenih mreža. Tako je bilo i ovaj put.

"To je praksa načelnika Nermina Mandre da putem Facebook profila, koristeći internet i nove tehnologije, prikupimo mišljenja građana. Kada smo ih pitali šta misle o tome, podrška je bila apsolutna. Nakon toga smo objavili da je načelnik odlučio da proslave neće biti i razlog. Tada su krenuli i građani i mediji da šalju lijepe poruke i komentare", kaže Memić.

Načelnik opštine izjavio je juče za federalne medije da nije očekivao ovoliki publicitet te da u Kaknju ima mnogo više humanista koji su učinili više.

"Ne mislim da je ovo što smo učinili nešto pretjerano veliko. Mnogo više čine djeca u školama koja prikupljaju sredstva, volonteri koji su na ulicama ovih dana, kao i kakanjski privrednici koji izdvajaju znatno veća sredstva za pomoć malom Evelinu", rekao je on.

Akcija je mobilisala cijeli Kakanj, pa su se juče sastali privrednici koji posluju ili žive na teritoriji opštine u vezi s pomoći, građani se stalno javljaju, a novac se prikuplja i na trgu. Kako nam kažu u opštini, akcije prikupljanja pomoći se odvijaju i na fakultetima u Sarajevu i Tuzli.

"Nadamo se da ćemo već danas imati polovinu sredstava, a do kraja sedmice i ostatak. Iznos koji je opština donirala nije nešto pretjerano veliki, on je oko 8.500 KM, ali kada se spoji s ostalim donacijama sigurno dobro dođe", naveli su iz opštine Kakanj.

Memić dodaje da su ljudi udruženi u jedan viši cilj te da pozitivni i emotivni komentari od sugrađana stalno pristižu.

Otvoren je i humanitarni broj telefona 090 291 054 putem kojeg se mogu donirati dvije KM za dječaka Evelina Alajbegovića, a putem društvenih mreža se uveliko šeruje plakat na kome su sve informacije za pomoć.

"Bravo za potez nadležnih u Kaknju. Tako bi trabalo da bude u cijeloj BiH jer prioriteti postoje, živote treba spasavati i siromašne obezbijediti hranom i ogrevom", napisao je jedan od sugrađana Kaknja na Facebooku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije