Gradovi

Patent iz Doboja osvaja i Australiju

Patent iz Doboja osvaja i Australiju
Foto: Ilustracija | Patent iz Doboja osvaja i Australiju

DOBOJ - Laser za sječenje metala u procesu proizvodnje vakuum prese s membranom omogućiće inovatoru Zvjezdanu Vištu da svojim patentom osvoji Australiju, jedini preostali kontinent na koji još nisu stigle njegove prese.

"Zadnja mašina je otišla u Južnu Afriku, tako da već dovoljno tržišta imamo, pa nam Australija nije toliko zapela za oko, stići ćemo i to", rekao je Zvjezdan Višt, te dodao da su dosad posao sječenja metala obavljali ručno, što je oduzimalo dosta vremena, ili su koristili usluge kompanija koje imaju takvu opremu.

"Laser će nam omogućiti da naši proizvodi budu kvalitetniji nego dosad, iako su već bili dovoljno visokog kvaliteta, povećaće nam kapacitet i zaposlićemo tri nova radnika", naveo je Višt, vlasnik preduzeća "Višt".

Laser vrijedan 185.000 KM, od čega je 50.000 KM grant bespovratnih sredstava, u Doboj je stigao u sklopu projekta Lokalnog integrisanog razvoja, koji sprovodi UNDP sredstvima EU, a traje 18 mjeseci, ukupno tri godine.

"U ovih 18 mjeseci je sprovedeno oko 108 projekata, ukupna vrijednost je 26 miliona KM. Od tog iznosa samo jedna četvrtina dolazi od EU, UNDP-a, ostatak sredstava je sufinansiranje različitih razina vlasti i privatnog sektora", rekao je Sukrob Košmukamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

"Imajući u vidu da je klijentela preduzeća 'Višt' mnogo šira na međunarodnoj razini, ja se nadam da ćemo moći i dalje širiti svoju vrstu pomoći, pronaći i pomoći mala i srednja preduzeća u BiH koja će takođe biti u prilici da prate ovaj sjajan primjer koji imaju", naveo je Melvin Asin, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH.

Kompanija "Višt" postoji više od deset godina, zapošljava tridesetak radnika, a svoj proizvod vakuum presu s membranom plasira u avio, automobilskoj i vasionskoj industriji.

"Krenuli smo nas četvorica u jednoj maloj hali, evo sada smo došli ovdje, konačno u naš prostor, imamo oko 3.500 kvadratnih metara. Proizvodnja nam se povećava, ubrzava", kaže Lazar Panić, mašinski inženjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije