Gradovi

Školarci se šišali i donirali kosu za perike oboljelim od karcinoma

Školarci se šišali i donirali kosu za perike oboljelim od karcinoma
Foto: G. Š. / Klix.ba | Školarci se šišali i donirali kosu za perike oboljelim od karcinoma
Nezavisne novine

MOSTAR - Mostarski školarci danas su se masovno šišali uz gradsko šetalište pored Španskog trga i svoju kosu donirali za izradu perika osobama oboljelim od karcinoma, a plemenitoj akciji su se pridružili i pojedini prolaznici sa željom da budu dio humane priče u tom gradu.

Humanitarnu akciju "Bald for a Cause" su organizovali učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) u saradnji s učenicima Srednje politehničke škole Mostar u sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa" u svrhu prikupljanja donacija za podršku radu Udruženja za podršku oboljelim od raka dojke i njihovim porodicama "Novi Pogled" iz Mostara.

Koordinatorka za odnose s javnošću UWC-a Mostar, Adla Velagić Ćurić ističe kako je ovaj događaj u organizaciji UWC Mostar održan i prošle godine, kad je prikupljeno preko 3.000 evra za podršku radu Udruženja "Novi Pogled" u Mostaru.

"Pored cilja prikupljanja pomoći za podršku oboljelim od raka dojke i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, cilj ove inicijative je i podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju", kazala je Velagić Ćurić za "Klix".

Ističe da će kosa koju će donirati učenici koledža biti usmjerena Udruženju "Srce za djecu" u Sarajevu i namijenjena za izradu perika u sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa".

 

"Mi smo stvarno ponosni što danas imamo oko 40 učenika koji su se prijavili da doniraju svoju kosu. Veliki je interes, svake godine sve veći i na ovaj način učenici koledža izražavaju svoju zahvalnost i podršku radu ovih udruženja“, kaže Velagić Ćurić.

Koliko je značajan ovaj događaj po njenim riječima pokazuje i pridruživanje građana ovoj plemenitoj priči.

"Prošle godine smo imali građane Mostara koji su se pridružili ovoj akciji i donirali finansijska sredstava Udruženju Novi pogled ili kosu za izradu perika i nadamo se da će tako biti i ove godine", kazala je Velagić Ćurić vidno zadovoljna odazivom na samom početku događaja.

Ovaj događaj je podržala i Srednja politehničke škole Mostar, čiji su se učenici i profesori frizerskog smjera pobrinuli za realizaciju aktivnosti šišanja i doniranja kose.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. S učenicima iz preko 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

Koledž svoje učenike edukuje da cijene različitosti, istovremeno promovišući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, a u novoj školskoj godini dočekuje svoju šesnaestu generaciju učenika iz cijelog svijeta.

Novi Pogled je udruženje koje djeluje na području cijele Hercegovine od 2003. godine, sa sjedištem u Mostaru. Misija udruženja je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Udruženje je inicijator mnogih projekata edukacije zdrave populacije, te raznovrsnih oblika pomoći oboljelima i članovima njihovih porodica, prenosi "Klix".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije