Hronika

Branislavu Stanivukoviću 30 godina jer je živu zapalio suprugu

Branislavu Stanivukoviću 30 godina jer je živu zapalio suprugu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Stanivukoviću 30 godina jer je živu zapalio suprugu

BANJALUKA - Branislav Stanivuković (43) iz Srpca osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na 30 godina zatvora jer je lani u Aleksandrovcu benzinom polio i zapalio suprugu Milicu Marković (33) koja je od posljedica teških opekotina preminula.

Ovo je jedna od najviših kazni koju je izrekao ovaj sud za zločin koji se desio 20. jula prošle godine pred očima njene maloljetne kćerke.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragan Uletilović koji je istakao da nije bila nijedna olakšavajuća okolnost ma strani optuženog.

"Optuženi je suprugu maltretirao od 2010. do 2020. godine. Djelo je počinjeno na naričito svirep način i to pred kćerkom žrtve. Optuženi je osuđivan, a žrtvu je kontinuirano maltretirao", rekao je Uletilović.

Kako je naveo utvrđeno je da je optuženi djelo počinio u stanju uračunjivosti pa sud nije imao uslove da izrekne manju kaznu. Sudija je kazao da se vijeće odlučilo za najstrožiju i maksimalnu kaznu.

Prema optužnici Stanivuković je deceniju zlostavljao, tukao i psihički maltretirao svoju vanbračnu suprugu braneći joj da ga napusti, te da bilo kome priča o tome.

Ona je zbog toga pokušala da ode od njega a prvi put je pobegla od 2012. godine, te je on bio zapalio kuću njenog očuha i majke u mjestu Mrčevci kod Laktaša.

Prema optužnici iz straha za život svoje maloljetne kćerke koja je ostala da živi i radi u Laktašima, žrtva se vratila u vanbračnu zajednicu s Stanivukovićem.

Na dan zločina Stanivuković je presreo vanbračnu suprugu na lokalnom putu kod Aleksandrovca, polio je benzinom i zapalio i to dok je sa njom bila maloljetna kćerka Slađana M.

Nesrećna žena je sa teškim opekotinama prebačena u UKC Republike Srpske, ali je nažalost preminula 3. avgusta.

Taj dan žrtva je otišla u Mrčevce jer joj je Stanivuković rekao da će zapaliti kuću njene majke i njene stvari, a na šta se nesrećna žena bila požalila i kćerki.

U svom potresnom svjedočenju ranije tokom suđenja, njena kćerka Slađana je ispričala potresne scene koje je doživjela kada joj je nasilnik zapalio živu majku, a žrtva je vrišteći molila kćerku da je ugasi.

Slađana je tada ispričala da je Stanivuković, dok su bili u Mrčevcima, razgovarao sa policijom, a zatim su otišli na suprotne strane, a ona je sa majkom krenula pješice prema Aleksandrovcu.

Slađana se prisjetila da se Stanivuković brzo vratio za njima i autom išao polako pored njih te njenoj majci govorio da je voli.

Na mjestu gdje se desila tragedija ih je prestigao i izašao iz auta noseći flašu.

"Rekao je 'Sad je dosta, ti ćeš mene ostaviti', te je flašom polijevao mamu, a ona je bježala od njega. Trčala sam za njima i u jednom momentu vidjela sam kad je pružio ruku i veliki plamen od pasa nagore" kazala je Slađana.

Kako je rekla, majka je imala jake opekotine gornjeg dijela tijela te da joj samo noge nisu izgorjele, a na glavi je ostao samo dio kose.

Pokušala ju je ugasiti jaknom, a majka joj je imala jake opekotine gornjeg dijela tijela te da joj samo noge nisu izgorjele, a na glavi je ostao samo dio kose.

Pomogla joj je žena koja je naišla i pozvala je policiju i hitnu pomoć koji su brzo došli.

Tada je ispričala i da je Stanivuković njenu majku psihički i fizički zlostavljao 11 godina i za tri godine koliko je živjela sa njima, više pamti ružne, nego lijepe dane.

Njena majka ga je kako kaže pokušala ostaviti, ali nije smjela.

"Kada je 2012. godine otišla u Austriju nazvao je da se vrati ili će ubiti mene i zapaliti njenu porodičnu kuću pa se ona vratila. Kuću je zapalio", rekla je Slađana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije