Ubice sarajevskih policajaca istopile oružje i auto koje su koristili tokom zločina?

N.N.

SARAJEVO - Istražioci koji rade na slučaju ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje se dogodilo u sarajevskom naselju Alipašino Polje 26. oktobra prošle godine, još nemaju ključni trag pomoću kojeg bi se konačno rasvijetlila ova brutalna likvidacija.

Vrati na vijest

Komentari 2

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

Putin

ko zarezuje police iz fekalistana - niko

Putin

Ovo je za one koji su glupi ili priglupi pardon ovo je za pametne glupi ostaju glupi
Sarajevska policija brutalno mučila trojicu Srba: Klještima su im gnječili testise i silovali ih kišobranima
Advokat Bojan Veselinović podneo prijave protiv pripadnika MUP u Sarajevu i izneo optužbe: Gnječili im testise, stiskali uši, ubadali ih iglama... Počeli su da ih tuku čim su zakoračili u prostorije MUP
U okviru istrage o ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, pripadnici MUP Kantona Sarajevo su priveli trojicu Srba, brutalno ih pretukli i mučili. Milošu O., Stefanu S. i Srđanu S. su, u cilju "prikupljanja dokaza", kleštima gnječili testise, silovali ih kišobranima, puštali "ezan za dženazu" (poziv na molitvu u islamu) i terali ih da klanjaju!

To se navodi u krivičnoj prijavi koju je njihov advokat Bojan Veselinović podneo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Njegovi klijenti, kako se navodi u prijavi, na dan ubistva policajaca 26. oktobra dobrovoljno su se predali po pozivu Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Potom su sprovedeni u MUP KS gde su ih brutalno mučili maskirani policajci, pišu Novosti.

- Čim su uvedeni u prostorije MUP KS udarani su pesnicama, nogama i palicama po glavi, leđima, stomaku, što je rezultiralo lomovima, krvarenjem iz usta i nosa i nebrojenim podlivima - navodi Veselinović.
Potom su odvedeni u posebne sobe gde je "prikupljanje dokaza" nastavljeno tako što su im skinute pantalone i donji veš, pa su im nepoznate osobe kleštima gnječile testise. Kleštima su im stiskane uši i udarani su po glavi.

- Naterani su da se nagnu i drvenim palicama su udarani po zadnjici. Prećeno im je likvidacijom i odsecanjem udova, udarani su pištoljima po glavi, nožem su im zarezivane uši i ubadani su nesterilisanim iglama. Biber sprej im je prskan u oči i usta. Konstantno su bili vređani na nacionalnoj i verskoj osnovi. Prisiljivani su da klanjaju i puštan im je ezan za dženazu - piše u prijavi, dodajući da su mučeni i elektrošokerom sve do jutra kada su pušteni na slobodu.
Oštećeni su u svojim izjavama naveli da su ih maskirani policajci silovali vrhovima kišobrana, te da su im psovali četničku majku. Dok su ih udarali po genitalijama govorili su im: "Nećete više imati dece, je***o li vam majku četničku!".

Veselinović tvrdi da njemu nije bilo dozvoljeno da vidi klijente, iako je želeo da obavesti policijske rukovodioce da oni imaju alibi za vreme kada su dvojica policajaca ubijena.

- Udaljen sam uz obećanje da im ništa neće faliti i da im niko neće uzimati izjave, iako je to pokušano tako što su službena lica sama od sebe uzela izjave - rekao je Veselinović.

U medijima se spekuliše da je za premlaćivanje i zlostavljanje znalo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, koje vodi istragu u ubistvu policajaca, ali da ni na koji način nisu reagovali. Sumnja se i da ovo nije bio usamljeni slučaj te da su pretučene i druge osobe koje su privođene u istoj istrazi. To je, za Novosti, potvrdila i Tatjana Savić, advokatica Srećka Trifkovića koji je pritvoren u okviru ove istrage.

- Moj klijent jeste bio žrtva premlaćivanja od strane pripadnika MUP KS. Čim je predat Sudskoj policiji FBiH tražili smo da ga odvedu u bolnicu na pregled. Račun od pregleda dostavljen je porodici iz bolnice "Dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, ali medicinsku dokumentaciju još nisam dobila - rekla je Savićeva.
Ona kaže da se okom moglo videti da Trifković ima veliku čvorugu na glavi, a žalio se da su ga pripadnici MUP KS tukli letvom dok je sedeo vezan lisicima.

- Čim dobijemo medicinsku dokumentaciju protiv pripadnika MUP KS podnećemo krivičnu prijavu za iznuđivanje iskaza, te nanošenja telesnih povreda - istakla je Savićeva.

Belma Balijagić Džuho, branilac Slavena Dakića koji je takođe pritvoren, bez saglasnosti klijenta nije mogla da komentariše navode o policijskoj torturi.

MEDICINSKA DOKUMENTACIJA

U medijima se pojavila informacija da je zbog policijske torture predsednik Vrhovnog suda Federacije BiH Milorad Novković doneo naredbu kojom je zabranio Sudskoj policiji FBiH da od MUP KS preuzima uhapšene iz istrage o ubistvu policajaca bez medicinske dokumentacije. Ipak, on je to demantovao.

- Nikada nisam izdao takvu ili sličnu naredbu - tvrdi Novković.

TUŽILAŠTVO BEZ KOMENTARA
Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalida Burzić nije odgovarala na pozive Novosti, dok portparol tužilaštva Azra Bavčić sa prijavom protiv policajaca nije bila upoznata pa je zatražila da joj se pošalje pismeni upit. Njene odgovore list očekuje u ponedeljak.
BALIJE U PROVALIJE


10. Aug 2001 19:18 (GMT+01:00)
Andrić i islam (11)
Prikrivanje ili takijah

Jedna od značajnijih osobina islama, bez koje islamsko praktično ponašanje nije razumljivo nemuslimanima, koji sa njima dolaze u dodir, naziva se: takijah. Suština takijaha sastoji se u pravu da se prikriva tj. da se ne govori istina. To znači kad musliman proceni da bi mu govorenje istine moglo doneti štetu, onda on može da čini dela koja su inače islamski nedopuštena, da govori neistinu, a da se poziva na veru itd. A sve to zbog toga što bog zna da on to čini zato što nije u snazi da se otvoreno predstavi, i zato što time čuva sebe i omogućava da kad sutra bude bio u mogućnosti može za islam da učini mnogo više.

Najkraće rečeno, musliman može da vara nemuslimane. Može, recimo, da kaže da više nije musliman, da se krsti u crkvi, da postane član ateističke političke partije, da slaže ženu nemuslimansku da je voli, samo da bi je privoleo na bračni odnos i sve što islamu donosi koristi. Kada je islam bio jak i fizički superioran, potreba za takijahom nije bila velika. Ona se primenjivala u ratu radi pobede nad neprijateljem. Postoji jedan Muhamedov hadis koji kaže "Rat je varka". Ali, kad je islam počeo da slabi, a potrebe za kontaktima sa nemuslimanima postajale su sve jače i potreba za takijahom je stalno rasla. Ona je najslabija u zemljama gde su muslimani većina, a najveća je u zemljama gde su manjina.

U tim zemljama veoma je teško utvrditi šta je takijah, a šta istina, kada se analiziraju reči i dela muslimana koji u tim zemljama žive. Kuran koji inače od vernika traži da govore istinu "i istinu sa neistinom ne mešajte i istinu svejedno ne tajite" /K. 2. 42), ipak kaže: "Alah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih" (K. 2.286), zato kad čovek ne bi mogao da podnese rizik istine onda može da slaže. A to je opravdano sledećim kuranskim ajetom: "Onoga koji zanuječe Alaha, nakon što je u njega verovao - osim ako bude na to primoran a srce mu ostane čvrsto u veri - čeka Alahova kazna… (K. 16.106). kao što vidimo važno je da srce ostane čisto, a Alah koji sve vidi i zna to jasno i lako utvrđuje onda on neće kazniti čak ni onoga ko pljune na Kuran, ako to sada mora da bi se spasio.

Andrić je budući duboko svestan ovog šerijatskog instituta veoma detaljno obradio njegovu primenu, a da ni jednom nije upotrebio sam pojam takijah. Njegovo delo odiše brojnim primerima takijaha, ovde ćemo poći od već analizirane "Travničke hronike", jer je posebno karakteristična. Setimo se opisa ratnog plena u vidu odsečenih delova tela srpskih seljaka i prijema upriličenog povodom toga.

Odgovor
dzanko

Zar postoji ezan za dženazu tope?? što je tu loše ako su malo tukli prljavi genocidni otpad??