Nezavisni stav

Jesmo li sami krivi za gašenje "Demofesta"?

Prije nekoliko dana u javnosti je odjeknula vijest da Banjaluka ostaje bez najvećeg festivala demo bendova "Demofesta". Reakcije na ovu vijest su bile podijeljene, od javnog iskazivanja tuge zbog gašenja, do ličnog preispitivanja i kritikovanja naše publike riječima "Tako nam i treba, nismo ništa bolje ni zaslužili".

Organizatori ovog festivala, koji je punu deceniju pravio najbolju zabavu unutar zidina Kastela, u saopštenju su naveli da "Demofest" ide na pauzu, mada je u očima javnosti ta izjava o pauzi više zvučala kao neki loš raskid, u kojem onaj koji odlazi govori: "Ako želiš, možemo ostati prijatelji", a znamo da se to ipak nikada neće desiti.

Iz ugla muzičara ovaj festival je bio jedina prilika da se široj publici predstavi autorski rad na velikoj pozornici. Bendovi iz cijelog regiona su se svake godine spremali u nadi da će biti među 30 odabranih, a brojke onih koji su se prijavljivali su svake godine obarale rekorde.

Nastupiti na "Demofestu" za te muzičare nije značilo samo svirati na velikoj pozornici, bio je to i prestiž, jer stavka u biografiji "Nastup na Demofestu" otvarala bi vrata mnogih drugih pozornica. Upravo ovaj festival je lansirao bendove ZAA i M.O.R.T., koji danas pune velike koncertne dvorane.

Ne zaboravimo da festival nije nudio samo priliku mladim bendovima, već da su zahvaljujući "Demofestu" na Kastelu svirala neka od najvećih muzičkih imena današnjice, koja su postavljala Banjaluku na mapu velikih događaja.

Sve to je nažalost iza nas. Najboljeg festivala demo bendova više nema. Organizatori su navodili da će ga sada organizovati u nekom drugom obliku, gdje će biti dostupan publici svakodnevno na internetu, ali, iskreno, niko i ne zna šta to tačno znači niti je neko pokazao interesovanje za ovakav "festival".

Gradonačelnik je izjavio da se nada da će se "Demofest" ipak održati, da su sredstva već odvojena, ali šanse za to iz ove perspektive djeluju kao jako male, jer konkurs za nove takmičarske bendove je trebalo odavno da bude raspisan, a velika imena odavno imaju zakazane nastupa na drugim mjestima.

Možda smo i sami krivi za njegovo gašenje. Nismo ga dovoljno čuvali, radije smo odvajali novac za alkohol na livadi, propuštali smo nastupe tih mladih bendova da bismo slušali samo velike i svaku ideju o naplaćivanju ulaznica smo dočekivali na nož. Imali smo besplatan festival i opet smo se žalili na njega. Pitam vas sada, da se "Demofest" vrati, da li biste ga više cijenili i bolje čuvali?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije