Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Akreditacija javnih univerziteta u RS: Halilović van snage stavio pogrešno rješenje?

Akreditacija javnih univerziteta u RS: Halilović van snage stavio pogrešno rješenje?
Foto: N.N. | Akreditacija javnih univerziteta u RS: Halilović van snage stavio pogrešno rješenje?
Uroš Vukić

BANJALUKA - Enver Halilović, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, izdao je rješenje kojim se stavlja van snage rješenje o preporuci akreditacije dva javna univerziteta u Republici Srpskoj, a koje je još krajem marta donio njegov zamjenik Slobodan Stanić.

"On je 10. jula izdao rješenje kojim je poništio rješenje iz marta, i što je najgore poništio je svoje rješenje od 28. marta, a ne ono koje sam ja izdao 27. marta, i sam sebi je napravio problem jer je stavio van snage samo ona rješenja koja se odnose na univerzitete u RS, a ne i ono koje se odnosi na Univerzitet u Zenici", rekao je "Nezavisnim" Stanić. Naglašava da je Halilović stavio van snage rješenje zbog Upravne inspekcije, za koju se nada da će doći u Agenciju i utvrditi sve nepravilnosti koje je uradio Halilović.

"Ja sam mimo direktora Upravnoj inspekciji poslao svoje viđenje stvari i sve obrazložio. Nadam se da će oni doći u Agenciju i utvrditi sve nezakonitosti, jer iz Agencije su otišla potpuno dva različita mišljenja", rekao je Stanić, dodajući da je obavijestio Halilovića da je i on inspekciji poslao svoje viđenje problema.

Podsjećanja radi, Halilović je, kako kažu u Republici Srpskoj, mimo svih pravila i zakona odbio da u registar upiše dva javna univerziteta u Republici Srpskoj - u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, a zbog čega je upućena prijava Upravnoj inspekciji Ministarstva pravde BiH, koja će na kraju i provjeriti da li je sve bilo u skladu sa zakonom. Pored toga, Upravna inspekcija provjeriće da li Halilović 21. jula puni 40 godina staža osiguranja, zbog čega stiče uslove za penzionisanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije