Obrazovanje

Počeo julski upisni rok u srednje škole: Ima mjesta u gimnazijama

Počeo julski upisni rok u srednje škole: Ima mjesta u gimnazijama
Foto: V. Stojaković | Počeo julski upisni rok u srednje škole: Ima mjesta u ponekoj gimnaziji

BANJALUKA, PRIJEDOR - Budući srednjoškolci koji u junskom roku nisu zadovoljili uslove konkursa, od danas pa do srijede imaju priliku da se upišu u srednje škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta, a ima ih čak i u gimnazijama u nekim opštinama.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2020/2021. godinu predviđeno je 10.969 mjesta, a učenici koji se upišu na deficitarna zanimanja imaće stipendije u iznosu od 100 KM.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije, ističe da vrlo malo mjesta ima u Srednjoškolskom centru i Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru.

"Značajan broj slobodnih mjesta ima u Poljoprivrednoj školi i Gimnaziji. Vrlo slična situacija je u okolnim mjestima regije. Slobodnih mjesta imamo u gimnazijama, poput Novog Grada, Prnjavora i Gradiške, nijedna gimnazija nije popunila upisne kapacitete, osim banjalučke", kazala je Soviljeva.

Dodala je da je manji broj prijavljenih učenika za gimnazije upravo zbog toga što đaci žele da imaju diplomu sa kojom mogu i da rade i koja im garantuje dalji nastavak školovanja.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, kazao je da upis u srednju školu postaje prava muka za đake.

"Nakon što su u prvom upisnom roku mjesta popunjena u Medicinskoj školi i Gimnaziji, mjesta u drugom upisnom roku nema ni u Ekonomskoj i Elektrotehničkoj školi 'Nikola Tesla', ali zato ima u Građevinskoj, i to samo za trogodišnja zanimanja, Tehnološkoj, Školi učenika u privredi te Poljoprivrednoj školi", kazao je Bajić.

Od ponedjeljka, 13. jula, do petka, 17. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije