Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Ponovo zajedničko takmičenje Srbije i RS za najbolju tehnološku inovaciju

Ponovo zajedničko takmičenje Srbije i RS za najbolju tehnološku inovaciju
Foto: Srna/Arhiva | I ove godine zajedničko takmičenje Srbije i RS za najbolju tehnološku inovaciju
Srna

BEOGRAD - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević najavio je da će Srbija i Republika Srpska i ove godine zajednički organizovati takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju.

"I ove godine, bez obzira na situaciju uzrokovanu epidemijom virusa korona, organizovaćemo ovu manifestaciju s tim što će biti organizovana u drugačijem formatu", rekao je Rajčević trećeg dana manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", koja se zbog epidemije ove godine organizuje u formi TV emisija.

U emisiji posvećenoj saradnji Republike Srpske i Srbije u naučno-tehničkoj oblasti, Rajčević je naveo da je takmičenje vid podrške resornih ministarstava Srbije i Srpske talentovanim ljudima, a tokom 13 godina nagrađeno je više od 40 timova i za to izdvojen fond od skoro pola miliona KM.

On je istakao da je program "Srbija digitalizuje" sveobuhvatan program koji je namijenjen, ne samo građanima Srbije nego i Republike Srpske, te podsjetio na prošle godine potpisani memorandum o saradnji sa Kancelarijom za elektronsku upravu Vlade Srbije.

U okviru toga je i saradnja na razvoju informatičke infrastrukture - uspostavljanje nacionalnog dejta centra, kao i tehnička pomoć Vlade Srbije u definiciji ključnih državnih informatičkih projekata u Srpskoj, u razvoju elektronskih usluga, odnosno elektronskih servisa.

"U toku je realizacija nekih ključnih elektronskih usluga koje su već realizovane u Srbiji, a njihovu implementaciju očekujemo ubrzo i ovdje", rekao je Rajčević.

On je napomenuo da u tom smislu nikad nije bila bolja saradnja između Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Kancelarije za e-upravu Vlade Srbije, ali cijele Vlade Srbije.

Rajčević je ocijenio da srpski narod i sa lijeve i sa desne strane Drine treba što više da radi na ujednačavanju prakse, prije svega u oblasti obrazovanja, ali i u oblasti kulture.

"Veoma mi je drago što i Vlada Srbije nas iz Republike Srpske ne posmatra kao nekakvu dijasporu, jer mi smo dio jednog, istog kulturološkog identitetskog prostora", rekao je Rajčević.

Rajčević je istakao važnost rada Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, ističući da realizacija brojnih zajedničkih projekata, inicijativa, obilježavanju zajedničkih datuma za srpski narod, između vlada Srbije i Republike Srpske ne bi bila moguća bez operativnih tački spajanja kakve su Predstavništvo Srpske u Srbiji i Ambasada Srbije i njen konzulat u Banjaluci.

"Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji je jedno od reprezentativnijih privrednih predstavništava koje imamo u svijetu, a gospodin Mladen Cicović i njegov tim zaista rade fantastičan posao", rekao je Rajčević.

On je pozdravio dugogodišnju praksu Srbije da po pravima izjednači status studenata iz Srbije i Republike Srpske, te ukazao da studentska razmjena doprinosi boljem povezivanju istog naroda koji dijeli administrativna granica i jedna rijeka.

Rajčević se osvrnuo i na saradnju Srbije i Srpske u uspostavljanju inovacionog i naučno-istraživačkog centra za mlade u opštini Osmaci po uzoru na Istraživačku stanicu Petnica u Srbiji, čiju je realizaciju usporila epidemija virusa korona.

"Optimista sam i vjerujem da ćemo ući u operativnu realizaciju projekta i da ćemo do okončanja mandata ove vlade imati bar konture projekta koji će biti implementiran u Osmacima“, rekao je Rajčević.

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" ove godine se prvi put, umjesto u gradovima širom Srbije, realizuje u formi TV serijala koji obuhvata šest kolaž emisija.

U današnjoj emisiji predstavljeni su Zmijanjski vez, prašuma Perućca, a rubrici posvećenoj talentovanim osnovcima i srednjoškolcima predstavljen je osnovac Aleksa Perušinović, koji posjeduje veliki talenat u slaganju Rubikove kocke.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije