Obrazovanje

Roditelji na mukama: Udžbenici za treći 64, a za deveti razred 141 KM, bez stranih jezika

Roditelji na mukama: Udžbenici za treći  64, a za deveti razred 141 KM, bez stranih jezika
Roditelji na mukama: Udžbenici za treći 64, a za deveti razred 141 KM, bez stranih jezika

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Udžbenici se već prodaju u knjižarama u RS, a osnovci će u novoj školskoj godini učiti iz nekoliko novih udžbenika, a došlo je i do adaptacije i korekcije pojedinih knjiga, potvrdili su ovo juče u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS.

Naveli su da se cijene udžbenika ove godine nisu mijenjale. U školskoj 2016/2017. godini osnovce, kako kažu iz Zavoda, čeka novi udžbenik engleskog jezika "English is fun" od šestog do devetog razreda.

"Novi udžbenici su i Čitanka za drugi razred osnovne škole, kao i udžbenik Srpski jezik i jezička kultura za šesti, sedmi, osmi i deveti razred te udžbenik i radna sveska Geografija za deveti razred", kažu u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva.

Kada je riječ o adaptacijama i korekcijama udžbenika, one su urađene u udžbeniku i radnoj svesci Matematika za drugi razred i u udžbenicima Likovna kultura od šestog do devetog razreda.

"Radi se o otklanjanju sitnih štamparskih grešaka koje su otkrivene tokom ove školske godine i minimalnim sadržajnim korekcijama u prilagođavanju nastavnom planu i programu", ističu u Zavodu.

Cijene udžbenika su iste u odnosu na prethodne godine, a cijene kompleta bez stranih jezika su: za treći rezred 64,60 KM; za četvrti 72 KM, peti 70 KM; šesti 135,50 KM; sedmi 119 KM, osmi 145,50 KM i deveti razred 141,50 KM.

Pored postojećih zaliha udžbenika koji se i dalje koriste, svi novi udžbenici po preuzimanju iz štamparija se distribuišu u knjižare, pojašnjavaju u Zavodu. Većina udžbenika je već u prodaji, a do polovine avgusta svi udžbenici će biti dostupni. Ministarstvo prosvjete i kulture RS i ove godine  obezbijediće besplatne    udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole u novoj školskoj godini, a mališanima će udžbenici biti uručeni sa početkom nastave.

U knjižari "Papirus" u Banjaluci rekli su nam juče da je prodaja udžbenika početkom avgusta ove godine za nijansu bolja od istog perioda prošle godine i da se zasad najviše kupuju udžbenici od trećeg do petog razreda.

"Već su nam dolazili roditelji za rezervaciju knjiga i veća je potražnja nego lani. Po jedna knjiga se mijenjala u nekim razredima", kažu u ovoj banjalučkoj knjižari.

Goran T., otac učenika šestog razreda, kaže da je došao u knjižaru da vidi koliko košta komplet udžbenika, te planira da ih kupi sada, početkom avgusta, a ne da čeka gužve pred početak nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije