Ex -Yu

Pronađena tijela nestalih u bujici

BEOGRAD, ZAGREB, PODGORICA - Snažno nevrijeme poharalo je proteklog vikenda područje Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, uništivši pritom krovove, drveće, usjeve, pa i ljudske živote.

Tijela dvije osobe koje su u subotu nestale u poplavama na području Trgovišta u Srbiji, pronađene su juče.

"U poplavama nastradali su Radovan Zlatković (61) iz sela Gornji Kozji Dol i Vukosava Stamenković (45) iz Donjeg Kozjeg Dola u blizini Trgovišta, a spasen je Dejan Tasić (1983) iz Kozjeg Dola", rekao je načelnik Okružnog odjeljenja za vanredne situacije Dragča Stanojković.

Oboje poginulih zatekli su se u baraci, pored same Kozjedolske rijeke u mahali Jasike u Kozjem Dolu. Stanojković je dodao da se Tasić spasao pošto se popeo na drvo odakle su ga ljudi užadima prebacili na bezbjedno mjesto.

Prema Stanojkoviću, grad se snabdijeva vodom iz cisterni vojske, policije i komunalnih preduzeća iz Trgovišta.

Dio Trgovišta dobio je struju, ali i dalje nema fiksnu telefoniju.

U velikom nevremenu koje je u subotu zahvatilo opštinu Trgovište i sliv rijeke Pčinje, bujica je odnijela oko 100 metara betonskog zida, čija je funkcija bila da zaštiti gradić i njegove stanovnike od eventualnih poplava.

A Požegu u Srbiji u subotu u popodnevnim satima pogodio i tornado.

Dom zdravlja ostao je bez polovine krova, a na svom razornom putu, ovaj vjetar nanio je štetu i na više desetina objekata i voćnjaka širom opštine.

Kiša, koja se najavljuje mogla bi da pričini još veću štete i to ne samo kada je u pitanju arhiva, koja je sada ostala pod otvorenim nebom, kaže direktorka Doma zdravlja Vera Matović.

Olujni vjetar koji je duže od 12 sati duvao u Novom Sadu srušio je juče nekoliko stabala u gradu. U Ulici Nikole Tesle na kuću pod zaštitom države palo je stablo javora.

Snažan vjetar u Vukovaru juče je otkinuo fasadu obnovljene zgrade u četvrti Borovo naselje. Fasada sa zgrade visoke tridesetak metara pala je na parkirani automobil.

Zagrebačka policija zbog kišnog nevremena zabilježila je niz nezgoda u kojima je jak vjetar rušio drveće ili grane na automobile i put.

Snažna bura, koja je duvala u Rijeci, oštetila je četiri putnička vozila i autobus, a jak vjetar iščupao je četiri stabla na gradskim saobraćajnicima.

Kod Omiša je došlo do izlijevanja Cetine, koja se prelila iz korita zbog plimnog talasa i obilnih padavina i poplavila 15 objekata, a veću materijalnu štetu spriječila je brza intervencija vatrogasaca. Na nekoliko mjesta u Omišu voda je zbog plimnog talasa izbijala i iz šahtova.

Evakuacija helikopterom

Makedonski MUP helikopterom je evakuisao trojicu građana Kumanova koji su ostali "odsječeni" zbog izlivanja rijeke Pčinje.

Jedinice za brzo reagovanje pokušale su čamcem da spase osam "zarobljenih" građana, ali zbog nepristupačnosti nisu mogli da se dovoljno približe ugroženim objektima, zbog čega je zatražena pomoć MUP-a.

Helikopter MUP-a evakuisao je trojicu građana, dok su ostali sami uspjeli da napuste objekte.

Nevrijeme zaustavilo i brodove

Olujno nevrijeme, koje je trajalo više sati, praćeno jakom kišom i vjetrom zahvatilo je Podgoricu i okolinu i za sobom ostavilo štetu vidljivu na kućama, automobilima i slomljenim stablima. Jak južni vjetar spriječio je i dva manja putnička broda da u redovnom terminu pristanu u kotorsku luku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije