Obrazovanje

Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu napredovali na Vebometriksovoj rang-listi

Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu napredovali na Vebometriksovoj rang-listi
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Banjalučki Univerzitet napredovao za 178 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi

BANJALUKA - Univerzitet u Banjaluci ostvario je napredak za 178 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi i na svjetskom nivou nalazi se na 2.769 mjestu.

Prema najnovijem Vebometriksovom izvještaju, banjalučki Univerzitet zadržao je drugu poziciju na listi visokoškolskih ustanova iz BiH, dok se na svjetskom nivou nalazi na 2.769 mjestu, saopšteno je iz Univerziteta u Banjaluci, prenosi Srna.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Na ovoj listi nalazi se 31.000 univerziteta iz cijelog svijeta, a u procesu metodologije rangiranja analiziraju se tri kategorije: vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Tradicionalno prvu poziciju na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.

Istovremeno, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta, ostvario je napredak od 219 mjesta.

Prema izvještaju iz jula, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je zadržao treće mjesto na listi univerziteta iz BiH, dok se na svjetskom nivou nalazi na 3.223 mjestu.

Ovo je do sada najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi za od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta, saopšteno je iz Univerziteta.

U saopštenju je navedeno da je poboljšanje pozicije rezultat velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja.

Prilikom rangiranja se u obzir uzimaju tri indikatora - vidljivost univerziteta, otvorenost i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu.

Univerzitet u Banjaluci nalazi na 2.769 mjestu na Vebometriksovoj rang-listi nakon što je ostvario napredak za 178 mjesta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije