Svijet

13 članica EU traži ubrzanje integracija zapadnog Balkana

13 članica EU traži ubrzanje integracija zapadnog Balkana
Foto: N.N. | EU: 13 članica traži ubrzanje integracija zapadnog Balkana

​SOFIJA - Trinaest zemalja članica EU zatražile su ubrzanje evrointegracija zapadnog Balkana, a prije svega otvaranje pretpristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u junu ove godine, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Taj zahtjev uputile su Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Mađarska, Italija, Malta, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Poljska i Slovačka, prenosi BTA.

U zajedničkom saopštenjuu ove zemlje su istakle važnost proširenja EU na Zapadni Balkan, kao ključni instrument za postizanje održive stabilnosti, mira i prosperiteta.

Kako se navodi, sve članice EU pozivaju se da ovog mjeseca preduzmu "dalekovidne, hrabre odluke" koje bi promovisale kontinuirani napredak reformi, u skladu sa standardima i vrednostima EU.

Proširenje EU na Zapadni Balkan ostaje jedan od prioriteta Bugarske, navodi se u saopštenju i dodaje da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i vladavina prava "horizontalni kriterijum" za napredak zemalja kandidata za članstvo.

Dodaje se i da zemlje u regionu moraju da rade na bliskoj regionalnoj saradnji i pravim dobrosusedskim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije