Blinken: Bajden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju

Dejan Šajinović

VAŠINGTON – Novoizabrani predsjednik Džo Bajden i Stejt department će se posvetiti zapadnom Balkanu i odnosima između Srbije i Kosova, rekao je Entoni Blinken, novoimenovani državni sekretar SAD-a.

Vrati na vijest

Komentari 1

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

ugrozeni

Da li je to stamparska greska kad pisete "Bajden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju" ili Beiden ne poznaje geografiju?
Bajden bi morao da znade da je Kosovo hemijski element srbije kao svi ostali elementi srbije. Kao sto je Otac, Sin i Duh Sveti jedno (Bog), tako su Srbija, Vojvodina i Kosovo jedno (drzava Srbija). To su hemijski elementi iz koji je nastala materija. Ako se jedan elemen od njih odstrani ta materija vise ne postoji. Uzmite za primjer vodu; sastav vode je vodonik i kiseonik, ako jedan od tih elemenata odstranite vise nema vode bez koje je zivot na zemlji ne moguc. Interesantno je; zasto je Bajden izabrao bas Srbiju da joj pomogne? Da li je Srbija tu pomoc trazila i cemu bi ta pomoc sluzila? Radi li se tu o pomoci u naoruzanju da bi se Srbija mogla da odbrani od americke agresije da ju ne rastavi u hemijske dijelove ili je u pitanju americki dug prema Srbiji, koji je nastao americkom agresijom i NATO clanica?
To je ogroman dug, koji se ne moze, nece i ne smije zaboravit. Krajnje je vrijeme da se naplati.
Spominju se Srbi i Albanci sa nevjericum da mogu da saradjuju. Glupost. Srbi i Albanci su uvijek saradjivali i jos uvijek saradjuju, ne samo na prostoru Balkana nego u citavom svijetu kao i u Americi. Ako misli na teroriste, koje Amerika gaji na prostoru srbije, morao bi da znade da je ta proizvodnja strogo zabranjena ne samo u srbiji nego po citavom svijet. Da se podjeti; Sirija, Irak, Avganistan i jos mnogo drugih drzava u svijet gdje americki proizvod je plasiran da djeluje za njihove interese.
Savjetovao bi Bajdenu da se ne mjesa u unutrasnje stvari srbije, ako zeli da izdrzi mandat do kraja. To bi moglo natjerati i Srbiju da pomogne americi da napreduje. Rezultat pomoci bi mogao da bude uzajaman i isti, (katastrofa).

Nesuglasice Srbije, Amerike i NATO clanica, na djelu srbije Kosovo rijesen je Rezolucijom 1244. Od te Rezolucije nece se odustati, pa bilo u kojoj kombinaciji da se ta Rezolucija okrece ona ostaje uvijek ista.
Kosovo je pod privremenom upravom UN i KFOR-a. Samo je to legalno. Na Kosovu nema legalne policije, nego samo UN i KFOR. Ta vlast nije dozvoljena da se prenosi na bilo koga a posebno na teroriste koji su Americi i NATO clanicama posluzili kao razlog za bombardovanje Srbije. Ta gluma je bila posve naivna i besmislena.
Ne prihvatljivo je da UN i KFOR postavljaju civilnu vlast, jer to nije u sastavu Rezolucije 1244. Da je to moglo funkcionisati, ne bi se onda zahtjevalo da se policija povuce sa Kosova. Ne prihvatljivo je da policiju zamjene teroristi. Policiju moze samo da zamjene UN i KFOR i oni su samo legalna policija a sve ostalo je terorizam. Rezolucija 1244 zahtjeva da se teroristi razoruzaju, pohapse i privedu pravdi. To jos uvijek nije ucinjeno. Gradjani albanskog porijekla na Kosovu su gradjani srbije, koji to zele a oni koji to ne zele oni su strani drzavljani i za njih vazi zakon o strancima, kao i u citavom svijetu i duzni su i jedni i drugi da postuju Ustav srbije.

Preporucio bi Bajdenu da nastavi tamo gdje je Tramp stao. Da razoruza teroriste, privede pravdi, vrati vojsku i policiju na svoja radna mjesta i povuce se sa teritorije srbije. Srbija je dovoljno jaka da moze i sama da drzi red i mir na svom prostoru. Taj postupak doveo bi do ozbiljne saradnje Amerike i Srbije na ekonomskom i pravnom putu. Sve ostalo je terorizam koji je ne prihvatljiv i moze da dovede do ne sagledivih posledica.