Svijet

Buduća koalicija u Njemačkoj hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja

Buduća koalicija u Njemačkoj hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Buduća koalicija u Njemačkoj hoće kraj vanrednog epidemiološkog stanja
N.N.

Tri stranke koje pregovaraju o novoj njemačkoj Vladi izgleda namjeravaju da ne produže vanrednu situaciju zbog epidemije. Ideja je da se opet parlamenti više pitaju.

Njemačke Socijaldemokrate, Zeleni i Liberali su, prema medijskim izvještajima, saglasni da vanredna situacija proglašena zbog korone treba da se okonča.

Te tri partije ove srijede (27. oktobar) inače počinju detaljne pregovore o novoj Vladi, sa idejom da u prvoj sedmici decembra izglasaju Olafa Šolca za kancelara.

Prema medijskim izvještajima, već u srijedu neki od vodećih funkcionera tri stranke razgovaraće o prekidu "epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja“, te razmotriti kako da se saveznim pokrajinama i dalje omogući da primjenjuju pravilo 3G sa kojim u većinu objekata smiju da uđu samo vakcinisani, testirani i oni koji su preležali koronu, ili pak pravilo 2G gde se ni test ne važi.

Kako kaže šef poslaničke grupe SPD Rolf Micenih, budući koalicioni partneri bi da promijene Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da vanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za neke mjere.

Prema pisanju nekih medija, uvelo bi se prelazno pravilo do kraja marta iduće godine. Agencija AFP prenosi da će pokrajinama biti omogućeno da i van vanredne situacije propišu obavezno nošenje maske, držanje odstojanja, 2G ili 3G pravila, prikupljanje kontakata od mušterija ili gostiju ugostiteljskih objekata te održavanje nastave pod određenim uslovima.

AFP prenosi da tri stranke planiraju da na iduću godinu produže pravilo prema kojem roditelji imaju pravo na po trideset dana plaćenog bolovanja zbog brige o bolesnoj djeci (šezdeset dana za samohrane roditelje), umjesto ranijih deset dana.

Godinu i po dana vanredne situacije

"Vanredno stanje ne smije da preraste u redovno stanje. Moramo da uspostavimo novu normalnost, i to što prije je moguće", rekao je Folker Vising, generalni sekretar Liberala. "Ponovo mora da odlučuje njemački Bundestag, a ne samo Savezna vlada sa širokim ovlašćenjima."

Stanje epidemije je prvi put u parlamentu proglašeno u martu prošle godine, i od tada više puta produžavano. Ono omogućava saveznoj i pokrajinskim vladama da donose obuhvatne mjere bez konsultovanja parlamenta.

To stanje ističe 24. novembra i, po svemu sudeći, neće biti produženo. Iako SPD, Zeleni i Liberali još nisu stavili paraf na koalicioni ugovor, novi saziv parlamenta je već konstituisan, a u njemu ove tri stranke imaju komotnu većinu.

(DW)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije