Svijet

Holandske vlasti spriječile pokušaj ruskog hakovanja OPCW

Holandske vlasti spriječile pokušaj ruskog hakovanja OPCW
Foto: Tanjug/AP | Holandske vlasti sprečile pokušaj ruskog hakovanja OPCW

AMSTERDAM - Holandske vlasti sprečile su pokušaj ruskih obavještajnih agenata u aprilu da hakuju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdi ministarka odbrane Ank Bijleveld.

Na konferenciji za novinare u Hagu Bijleveldova je pozvala Rusiju da prestane sa svojim sajber aktivnostima koje imaju za cilj "podrivanje" zapadnih demokratija, prenio je Rojters.

Na osnovu prezentacije šefa holandske vojne obavještajne agencije, četvorica Rusa su došla u Holandiju 10. aprila i uhvaćena su sa obavještajnom opremom u hotelu pored sjedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

U to vrijeme OPCW je radio na utvrđivanju supstance upotrebljene u napadu na ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije i supstance korišćene u napadu na Dumu u Siriji.

Govoreći o ruskom pokušaju da hakuju istragu o padu malezijskog aviona, Bijleveldova je rekla da su oni bili svjesni interesovanja ruskih obavještajnih službi za istragu i da su preduzeli odgovarajuće mjere, prenio je AP.

Četvorica Rusa su uhapšena 13. aprila i protjerana u Rusiju, izjavio je holandski general major Ono Ejćelshejm.

Oni su planirali da otputuju u laboratoriju u Špicu u Švajcarskoj koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja, rekao je on.

Ruska vojna obavjestajna služba je aktivna ovde u Holandiji, gdje je sjedište velikog broja međunarodnih organizacija, rekao je Ejćelshejm.a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije