Svijet

IAEA strahuje zbog granatiranja nuklearke, rizik od nuklearne katastrofe

IAEA strahuje zbog granatiranja nuklearke, rizik od nuklearne katastrofe
Foto: Wikipedia | IAEA strahuje zbog granatiranja nuklearke, rizik od nuklearne katastrofe
Tanjug

CIRIH - Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelo Grosi izrazio je danas duboku zabrinutost zbog granatiranja nukelarne elektrane Zaporižje u Ukrajini, rekavši da ta akcija pokazuje da postoji rizik od nuklearne katastrofe.

"Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće evropske nukelarne elektrane, što pokazuje da postoji vrlo realan rizik od nuklearne katastrofe koja bi ugrozila javno zdravlje, životnu sredinu Ukrajine i šire", kazao je Grosi, preneo je Rojters.

On je apelovao na sve strane u ukrajinskom konfliktu da se "maksimalno suzdržavaju" u oblasti oko nukelarke.

Granate su u petak pogodile visokonaponski dalekovod u elektrani, što je natjeralo njene operatere da isključe reaktor, iako su utvrdili da je došlo do neradioaktivnog curenja.

Fabriku su zauzele ruske snage početkom marta, ali njome još upravljaju ukrajinski tehničari, dodaje Rojters.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom optužila je Rusiju za štetu u nuklearnoj elektrani, dok je rusko ministarstvo odbrane optužilo ukrajinsku vojsku za gađanje nuklearke, dodavši da je pukom srećom izbjegnuto radioaktivno curenje.

Grosi je dodao da su vojne akcije koje ugrožavaju bezbjednost nuklearke u Zaporožju "potpuno neprihvatljive i moraju se izbeći po svaku cenu".

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije