Svijet

Pratite nas na Google news

Ko obezbjeđuje Kima u Singapuru?

Ko obezbjeđuje Kima u Singapuru?
Foto: Tanjug/AP | Ko obezbjeđuje Kima u Singapuru?
Tanjug

SINGAPUR - Svijet je ponovo vidio obezbjeđenje sjevernokorjskog lidera Kim Džong-una dok su u crnim odjelima trčali oko njegovog automobila u Singapuru, gdje će se sutra sastati sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Kako je prenio BBC, oni su mnogo više od spektakla jer kada je u pitanju bezbjednost njihovog lidera, Sjeverna Koreja ne prepušta ništa slučaju.

Kada se nalazi u Sjevernoj Koreji Kimovo obezbjeđenje djeluje u tri različite linije oko njega, dok je u Singapuru obezbeđenje modifikovano.

Oni koji trče pored Kimove limuzine i hodaju pored njega su dio Kancelarije 6 centralne partije, poznate kao Glavna kancelarija ađutanata.

Oni se regrutuju iz Korejske narodne armije, moraju da budu iste visine kao lider, da imaju dobar vid, da dobro gađaju, pucaju iz pištolja i bave se borilačkim vještinama. Obezbjeđenje je podvrgnuto i rigoroznim istragama dvije generacije unazad, tako da većina pripada porodici Kim ili dugim elitnim porodicama.

Kada su prihvaćeni za obezbjeđenje bivaju podvrgnuti intezivnom programu obuke, koja obuhvata korišćenje pištolja, tehnike izbegavnja, različite borilačke veštine i fizičku izdržljivost.

Obezbjeđenje je obično odeveno u odjela zapadnog tima i ima kravate, imaju bedževe ili značke na odjelima i koriste kodirane fraze, dok Kimovi vozači uvijek imaju lanene ili kožne rukavice.

U Singapur su stigla tri aviona iz Pjongjanga, a kako se vjeruje obezbjeđenje je bilo u najmanje dva od njih.

Oni će tokom Kimovog boravka u Singapuru obezbijediti sjevernokorejskom lideru sigurne telefonske linije, kompjutere i neophodnu IT bezbjednost.

Pored toga oni imaju sva pića, hranu i cigarete koje on želi u Singapuru, a provjeriće i bilo koju hranu i piće prije nego što mu budu posluženi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije