Svijet

Osoblje aviona vidjelo sjevernokorejsku raketu?

Osoblje aviona vidjelo sjevernokorejsku raketu?
Foto: Tanjug/AP | Osoblje aviona videlo severnokorejsku raketu?

HONGKONG - Osoblje aviona kompanije Kataj Pacifik na letu iz San Franciska ka Hongkongu vjeruje da je vidjelo prošlonedeljnu raketnu probu Sjeverne Koreje.

Ta aviokompanija je saopštila da je posada aviona vidjela, tokom leta iznad Japana, "nešto što je izgledalo kao ponovni ulazak" rakete u atmosferu, prenio je Si-En-En.

U saopštenju je navedeno da je kompanija "Kataj Pacifik" u kontaktu sa nadležnim vlastima i drugim aviokompanijama poslije incidenta, ali i da nije u planu izmjena letova.

"Iako se let odvijao daleko od mjesta dešavanja, posada je po proceduri kontaktirala Japansku kontrolu vazdušnog saobraćaja", navedeno je u saopštenju.

Sjeverna Koreja je u srijedu, 29. novembra, lansirala interkontinentalnu balističku raketu koja može da pogodi ciljeve na teritoriji SAD. Državna televizija je objavila da je lansirana raketa "Hvasong-15", mnogo jača od prethodno lansiranih.

Stručnjaci ocjenjuju da je to novi, usavršeni tip rakete, a objavljeno je da joj se glava raspala pri ponovnom ulasku iz stratosfere u atmosferu.

Nova balistička proba Pjongjanga izazvala je oštru reakciju u SAD i osudu UN i međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije