Svijet

Parlament Katalonije proglasio nezavisnost, Madrid uveo direktnu upravu

Parlament Katalonije proglasio nezavisnost, Madrid uveo direktnu upravu
Foto: N.N. | Parlament proglasio nezavisnost Katalonije

BARSELONA - Parlament Katalonije usvojio je danas deklaraciju o nezavisnosti od Španije sa 70 glasova "za", 10 "protiv" i dva listića koja su bila prazna.

Poslanici su pozdravili apaluzom čitanje rezultata glasanja. Oni su potom otpjevali himnu Katalonije.

Usvajanje deklaracije burno su pozdravile i hiljade građana okupljene na ulicama ispred parlamenta.

Parlament Katalonije ima 135 poslaničkih mjesta.

Gornji dom španskog parlamenta odobro je danas Vladi premijera Marijana Rahoja da direktno upravlja Katalonijom, nekoliko minuta nakon što je taj region proglasio nezavisnost.

Očekuje se da će Rahoj sada sazvati sjednicu Vlade radi usvajanja prvih mjera u skladu sa novim ovlaštenjima.

Rahoj je ranije nagovijesto da bi to moglo biti raspuštanje organa vlasti u Kataloniji i preuzimanje direktne kontrole nad regionalnom policijom.

Politička kriza između Barselone i Madrida produbila se poslije 1. oktobra kada su katalonske vlasti održale referendum o nezavisnosti te oblasti, koji su centralne vlasti zabranile.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine. (Srna/RTS)

Evropska komisija bez komentara

Evropska komisija nema novi komentar o Kataloniji nakon što je parlament tog regiona proglasio nezavisnost od Španije, rečeno je Rojtersu u Briselu.

"Nemamo da dodamo ništa onome što je rečeno na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare", rekla je portparol Komisije Mina Andrejeva.

Ona je na toj konferenciji za novinare ukazala na prethodne komentare predsjednika Komisije Žan-Kloda Junkera, koji je izjavio da je debata o nezavisnosti Katalonije unutrašnja stvar Španije. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije