Svijet

Pentagon uklanja kineski Xiaomi sa "crne liste"

Pentagon uklanja kineski Xiaomi sa "crne liste"
Foto: Ilustracija | Pentagon uklanja kineski Xiaomi sa "crne liste"

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo odbrane ukloniće kinesku korporaciju Xiaomi sa vladine "crne liste", čime se otvara put budućim američkim ulaganjima u ovu pekinšku kompaniju koja proizvodi pametne telefona, izvještava Rojters .

U sudskoj odluci, na koju se poziva britanska agencija, navodi se da će dvije strane dogovorom riješiti aktuelnu parnicu bez daljeg sudskog spora, kako bi se okončao kratak i kontroverzni sukob između kineske hardverske kompanije i Vašingtona.

Portparolka kompanije Xiaomi je izjavila da uprava pažljivo prati najnoviji razvoj događaja, ne iznoseći detalje.

Akcije Xiaomia skočile su za više od 6 odsto na berzi u Hong Kongu pošto se vijest o ovoj odluci brzo proširila.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane nisu bili dostupni za komentar.

Ranije ove godine, Pentagon je, pod administracijom bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, objavio da je ova firma povezana s kineskom vojskom i stavio je na tzv. listu entiteta koja ograničava američka ulaganja u kompaniju.

Slična ograničenja uvedena su za još sedam kineskih kompanija.

Xiaomi je nakon toga podnio tužbu protiv američke vlade, ocjenjujući njenu odluku "nezakonitom i neustavnom" i negirajući bilo kakve veze sa kineskom vojskom.

U martu je, pod novom administracijom predsednika Džoa Bajdena, savezni sudija privremeno blokirao primjenu "crne liste", pozivajući se na "duboko neutemeljen“ postupak američke vlade o stavljanju Xiaomia pod zabranu.

Rojters dodaje da, nakon ove pobjede Xiaomia, i druge kineske kompanije koje se nalaze na "crnoj listi" razmatraju podnošenje sličnih tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije