Svijet

Počela evakuacija boraca iz istočne Gute

Počela evakuacija boraca iz istočne Gute
Foto: N.N. | Počela evakuacija boraca iz istočne Gute

DAMASK - Sirijski državni mediji i portparol snaga pobunjenika saopštili su da je načinjen sporazum da se 7.500 pripadnika pobunjeničkih snaga i njihovih porodica iz Haraste u istočnoj Guti, evakuiše u sjevernu provinciju Idlib, koja je pod kotrolom pobunjenika.

Kako danas prenosi AP, taj sporazum će označiti prvi put da se borci evakuišu iz regiona koji je pod kontrolom pobunjenika istočno od Damaska, a koji je izložen napadima vladinih snaga već mjesec dana.

Državna televizija Adunia saopštila je da će 1.500 boraca pobunjeničkih snaga i 6.000 članova njihovih porodica biti evakuisano u četvrtak.

Portparol grupe Ahrar al Šam, Monter Fares, rekao je da taj sporazum garantuje bezbjednost za sve one koji odluče da ostanu u gradu nakon što vlada preuzme kontrolu, prenosi agencija.

U najnovijem napadu i jednom od najsmrtonosnijih na sirijsku prijestonicu u posljednjih sedam godina koliko traje građanski rat, poginule su 44 osobe, od kojih većina žene i djeca, kada su pobunjenici granatirali pijacu u Damasku.

Prema navodima aktiviste Ragde Ganuma, u drugom, vazdušnom napadu na provinciju koja je pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj Siriji, poginula je 21 osoba, od kojih 16 djece.

Sirijske i ruske snage otvorile su treći koridor u istočnoj Guti kako bi civilima bilo omogućeno da se evakuišu iz Haraste u kojoj živi otprilike 20.000 ljudi.

U drugim delovima Sirije, vladine snage vrše pritisak na snage pobunjenika da sklope lokalne sporazume o primirju, prema kojima će pobunjenicima i njihovim porodicama biti dozvoljeno da se presele u druge delove zemlje.

Sirijska opozicija je kritikovala takve sporazume navodeći da oni nagrađuju taktiku vlade za preuzimanje kontrole i da oni legitimizuju prinudno preseljavanje civila iz njihovih domova, navodi agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije