Svijet

Pratite nas na Google news

Počelo besplatno testiranje: "Najviše zaraženih stiže sa Balkana"

Počelo besplatno testiranje: "Najviše zaraženih stiže sa Balkana"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Počelo besplatno testiranje u Njemačkoj: "Najviše zaraženih stiže sa Balkana"
N.N.

BERLIN - Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inostranstvu mogu se od danas besplatno testirati na korona virus pri povratku u zemlju.

Kako je obrazložio njemački ministar zdravlja Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 časa od povratka.

On je pojasnio da to na primjer mogu napraviti na mjestima određenim za testiranje na aerodromima, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u ljekarskim ordinacijama, prenosi Radiosarajevo.

Test inicijalno plaćaju zdravstveno-osiguravajuće kuće. Savezna vlada potom će pokriti troškove povećanim dodacima, o čemu je već donesena odluka.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Njemačkoj porastao je za 955, na 209.653, prema podacima od petka Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti. Broj umrlih porastao je za sedam, na 9148.

Njemački list Welt problem vidi u porastu broja zaraženih i prenositelja korona virusa među putnicima koji su tokom ljeta boravili izvan Njemačke - tačnije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj.

"Godišnji je ritual da stotine hiljada ljudi tokom ljeta ode izvan Njemačke posjetiti svoju rodbinu i prijatelje", piše portal, uz tvrdnju da se najviše zaraženih vraća u Njemačku upravo s Balkana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije