Svijet

Rusija pokrenula serijsku proizvodnju raketnog kompleksa "Avangard"

Rusija pokrenula serijsku proizvodnju raketnog kompleksa "Avangard"
Foto: Ministry of Defence of the Russian Federatio | Rusija pokrenula serijsku proizvodnju raketnog kompleksa "Avangard"
N.N.

​Rusija je pokrenula serijsku proizvodnju perspektivnog raketnog kompleksa sa hipersoničnim blokom "Avangard", izjavio je zamjenik ministra odbrane te zemlje Aleksej Krivoručko.

Vijest o tome da je serijska proizvodnja ovih raketnih sistema pokrenuta stiže samo dan nakon što je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da je prvi puk ovog hiperzvučnog bloka postao operativan i stupio na dužnost u Orenburžskoj oblasti.

Krivoručko ja najavio i da će sljedeće godine biti potpisan još jedan trogodišnji ugovor o izradi raketnih kompleksa "Јars", kako bi se modernizovala još tri raketna puka.

U planu je, dodao je on, da se izradi i mobilni kompleks navođenih raketa "Sirena M", što će dovesti do toga da do 2022. godine ukupno 92 odsto raketnih snaga ruske vojske bude opremljeno savremenim naoružanjem.

Šta je "Avangard"?

Riječ je o hiperzvučnom krstarećem bloku koji je u stanju da nosi nuklearne i konvencionalne bojeve glave.

Pored toga, "Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu 27 puta veću od zvuka.

(Sputnik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije