Naoružanje

Ruska vojska dobija nove tenkove

Ruska vojska dobija nove tenkove
Foto: wikipedia.org | Ruska vojska dobija nove tenkove

MOSKVA - Isporuka tenkova "T-90M" Oružanim snagama Rusije počeće kasnije ove godine, izjavio je izvršni direktor ruske Državne koroporacije "Rostek" Oleg Jevtušenko.

On je tenkove "T-90M" nazvao "posljednjom riječju tehnologije".

"Kompanija 'Uralvagonzavod' završila je državne testove tenka 'T-90M napredak' prošle godine, a ove godine će početi sa isporukom ovog oklopnog vozila vojsci", rekao je Jevtušenko.

Državni ugovor za unapređivanje i modernizovanje tenka "T-90A", koji je preteča "T-90M", potpisali su u junu prošle godine rusko Ministarstvo odbrane i "Ultravagonzavod".

Novi tenk razvija se u okviru projekta pod nazivom "Napredak-3", javio je "Sputnjik".

Ključna razlika između tenka "T-90M" i ranijih modela je novi model kupole, koji se sastoji od višeslojnog oklopa, kao i top "125A 2A82-1M", koji koristi i tenk nove generacije "armata".

Tenk je opremljen visokoautomatizovanim kontrolnim sistemom paljbe "kalina", kao i protivvazdušnim mitraljezom "kord MT" kalibra 12,7 milimetara na daljinsko upravljanje.

Radi zaštite od neprijateljske paljbe, tenk posjeduje i antikumulativne trelizovane zaklone i dinamički sistem odbrane "relikt".

Udobnost posade tenka poboljšana je klima-uređajem.

"T-90M" opremljen je snažnim dizel-motorom zahvaljujući kojem tenk na auto-putu može da dostigne brzinu od 60 kilometara na čas. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije