Svijet

Na Sinaju se srušio ruski putnički avion sa 224 putnika (FOTO,VIDEO)

Na Sinaju se srušio ruski putnički avion sa 224 putnika (FOTO,VIDEO)
Na Sinaju se srušio ruski putnički avion sa 224 putnika (FOTO,VIDEO)

MOSKVA - Avion na liniji Šarm el Šeik–Sankt Peterburg, koji je prevozio 217 putnika i sedam članova posade, srušio se na Sinajskom poluostrvu, a egipatski zvaničnici potvrdili su da nema preživjelih.

Zvanični predstavnik egipatske vlade Husam el-Kauš rekao je Sputnjiku da je ruski avion pao i da je u potpunosti uništen i da su svi putnici poginuli. Sa druge strane, agencija Frans pres saopštava da se čuju glasovi putnika ispod delova aviona. Istraga je u toku.

Agencija BBC je javila da su egipatske spasilačke ekipe pronašle crnu kutiju, ali su egipatski zvaničnici demantovali ovu vijest.

Egipatska policija je blokirala mjesto nesreće kod grada El Ariš na severu Sinaja. U ovom rejonu je objavljena vanredna situacija.

„Egipatske službe skupljaju prva tijela žrtava sa mesta katastrofe ruskog aviona“, kaže se u saopštenju agencije. Tijela 100 putnica, od kojih petoro djece su već pronađena na mjestu nesreće.Ranije je saopšteno da je za evakuaciju poginulih i ranjenih na mjesto nesreće poslato 45 kola hitne pomoći.   

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama pogunulih u putničkom avionu, prenele su ruske agencije navode iz Kremlja. Putin je naložio premijeru Dmitriju Medvedevu da formira državnu komisiju u vezi sa padom aviona kompanije „Kogalimavia“ u Egiptu, saopštila je pres-sluba Kremlja.

Putin je proglasio 1. novembar Danom žalosti u Rusiji.

Kako je ranije navedeno, kontakt sa "erbasom A-321" je izgubljen iznad kiparskog vazdušnog prostora 23 minuta nakon poletanja iz egipatskog letovališta. Rojters navodi da su u avionu uglavnom bili ruski turisti.

Nema indikacija da je avion oboren.  Egipatski spasilački timovi navode da je "erbas" pao u oblasti Hasana na Sinajskom poluostrvu. Avion je potpuno uništen a pretpostavlja se da je većina putnika poginula, javlja Rojters.

Izvor sa aerodroma u Šarm el Šeiku rekao je agenciji RIA Novosti da je pilot aviona zatražio promjenu kursa, rekavši da bi avion morao da sleti u Kairu.

Putnički avion pripadao je kompaniji "Kogalimavija", koja koristi ime "Metrodžet", it Rusije.

Šef Uprave za vazuhoplovne nesreće u Egiptu Ajman el Mukadam je prethodno saopštio da je avion nestao, ali da je sigurno napustio egipatski vazdušni prostor i imao kontakt sa tuskom kontolom letenja.

 

Video Screen Record: Missing #7K9268 descended 5,000 feet before losing radar contact from Flight Radar pic.twitter.com/9e8qLKcz8X

— Anonymous (@C0d3fr0sty) October 31, 2015

"Ruskoj aviokompaniji smo rekli da smo izgubili kontakt sa avionom, ali da je on sigurno kontaktorao sa turskom kontrolom leta i da sada prolazi kroz turski vazdušni prostor", rekao je Mukadam.

Iz kancelarije egipatskog premijera je navedeno da je formiran krizni odbor koji će se baviti nesrećom.

Flightradar24 je na svom twiter profilu napisao da se u avionu nalazilo 200 odraslih osoba, 17 djece i 7 članova posade, i ispod ovoga su stavili R.I.P.

Jagland uputio telegram saučešća Rusiji

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland uputio je telegram saučešća Rusiji povodom jutrošnjeg pada aviona ruske kompanije "Kogalimavija" na Sinaju.

Ističući kako ga je duboko pogodila vijest o ovoj nesreći, Jagland je rekao kako je to strašan udarac za Rusiju, koja je članica Savjeta Evrope i izrazio iskreno saučešće svima koji su u ovoj nesreći izgubili nekog člana porodice, voljenu osobu, prijatelja ili kolegu.

Vučić uputio telegram saučešća Medvedevu

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio danas je telegram saučešća predsjedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, povodom pogibije putnika ruskog aviona na Sinaju.

"Duboko nas je ožalostila vest o tragičnoj pogibiji putnika u avionu kompanije ''Kogalimavija'', koji se srušio u Egiptu. Iako je teško utešiti one koji su u ovoj nesreći izgubili najmilije, uveren sam da ćete im Vi i Vaša Vlada pružiti podršku", navodi se u telegramu premijera Vučića.

"U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, Vama, Vladi Ruske Federacije i porodicama i prijateljima stradalih, upućujem izraze najdubljeg saučešća", dodaje se u telegramu saučešća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije