Svijet

Pratite nas na Google news

SZO: Pandemija će dugo trajati, potrebni dugoročni napori za borbu

SZO: Pandemija će dugo trajati, potrebni dugoročni napori za borbu
Foto: Ilustracija | SZO: Pandemija će dugo trajati, ulagati u dugoročne napore za borbu
N.N.

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je na sastanku koji je sazvao Odbor za hitne slučajeve istaknuto da se predviđa da će pandemija koronavirusa trajati duži period te su pozvali na dugoročne napore na globalnom nivou za borbu protiv nje.

Na službenoj stranici SZO je navedeno da je u ovakvim trenucima pandemije najvažnija održivost zajednica kako regionalnih i nacionalnih tako i onih na globalnom nivou.

Nakon detaljne rasprave i iznošenja brojnih argumenata o trenutnom stanju, na sastanku je donesen zaključak da pandemija još predstavlja vanredno stanje koje je od javnog značaja za međunarodno zdravlje.

S takvim navodima se složio i generalni direktor SZO-a  Tedros Adhan Gebrejesus, koji je zbog navedenog stanja 30. januara proglasio najveći stepen uzbune još u vrijeme kada je bilo manje od 100 potvrđenih slučajeva zaraze, a koronavirus nije izbio ni u jednu drugu zemlju osim Kine.

Odbor za hitne slučajeve je dao niz preporuka i SZO i državama članicama te savjetovao u da nastavi mobilizovati globalne i multilateralne organizacije i partnere kako bi bile spremne na reakciju i borbu protiv koronavirusa.

Osim toga, pozvali su SZO da podrži države članice u pružanju zdravstvenih usluga, istovremeno ubrzavajući istraživanje i eventualni pristup dijagnostici, terapiji i vakcinama.

Savjetovano je i to da zemlje podrže navedene istraživačke napore i da se uključe u njihovo finansiranje kako bi se na taj način omogućila jednaka raspodjela terapije i vakcina, a sve to uključivanjem u Akcelerator za pristup alatima COVID-19 (ACT) koji se nalazi među ostalim inicijativama.

Naglašeno je i to da sve države moraju pojačati javni zdravstveni nadzor nad prepoznavanjem slučajeva zaraze i traženjem ostalih kontakata, što se takođe odnosilo i na one manje razvijene koje nemaju pristup svim potrebnim resursima, a koje su samim time ranjive i visokorizične.

Osim toga, bitno je da se obrati pažnja i na putovanja te da države u skladu s epidemiološkom situacijom donose i primjenjuju proporcionalne mjere i savjete.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije