Svijet

Sedam zemljotresa pogodilo Čile u sat vremena

Sedam zemljotresa pogodilo Čile u sat vremena
Sedam zemljotresa pogodilo Čile u sat vremena

SANTIJAGO DE ČILE - Najmanje sedam slabijih zemljotresa pogodilo je grad Valpariso na obali Čilea i prijestonicu Santijago za nešto manje od sat vremena, saopšteno je iz Državnog seizmološkog zavoda u Čileu.

Iz Centra za geološko istraživanje SAD saopštili su da se najjači potres od 5,7 stepeni Rihterove skale dogodio 20 kilometara od Valparisa. 

Prema izvještajima hitnih službi, u gradovima koje su pogodili zemljotresi nije bilo materijalne štete niti žrtava, a potresi nisu bili dovoljno jaki da prouzrokuju pojavu cunamija. 

"Svi servisi funkcionišu. Problem su samo strah i nelagodnost koje stanovništvo osjeća, zbog mogućnosti jačih potresa", rekao je Gabriel Aldonej, gradonačelnih Valparisa. 

Naučnici tvrde da potresi ne moraju da znače da će se desiti cunami, ali ne isključuju tu mogućnost. 

Direktor Nacionalnog seizmološkog zavoda Serhio Barientos rekao je da se tektonske ploče kod Južne Amerike pomjeraju u čak 6,5 centimetara godišnje i da su to velika pomjeranja kada su u pitanju tektonske ploče. 

Najjači zemljotres pogodio je Čile 1960. godine. Jačina potresa je tada bila 9,5 stepeni Rihterove skale. 

U posljednjih nekoliko godina, najjači potres se desio 2010. godine, jačine 8,8 stepeni Rihterove skale, u kome je stradalo više od 500 ljudi. Taj potres je izazvao pojavu cunamija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije