Svijet

Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je "krive vjere"?

Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je "krive vjere"?
Foto: N.N. | Šestogodišnjaku odrubili glavu jer je "krive vjere"

​Šestogodišnji dječak obezglavljen je pred očima svoje majke u Saudijskoj Arabiji zato što pripada "krivoj" grani islama, prenosi Mirror.

Dijete je navodno ubijeno u svetom gradu Medini, prilikom posjete hramu poslanika Muhameda, prenosi Avaz.

Dječak Zakaria Al-Jaber i njegova majka posjetili su hram poslanika Muhameda u Medini, gdje su im prišli nepoznati muškarci i pitali ih jesu li oni šiti.

Majka je navodno odgovorila potvrdno, te se nakon nekoliko minuta pored njih zaustavio automobil iz kojeg su izašli muškarci i oteli joj dječaka iz ruku, javlja Mirror.

Dječaka su muškarci slomljenim staklom ubadali u vrat sve dok mu nisu odrezali glavu.

Bespomoćna majak je vrišteći gledala kako joj ubijaju dijete, niko navodno nije reagirao, a rezultati istrage još nisu poznati.

Saudijska Arabija većinski je sunitska zemlja, a pripadnici drugih vjeroispovijesti, uključujući druge grane islama, često su meta progona i nasilja.

Shia Rights Watch, američka organizacija za prava šita oglasila se povodom ove vijesti.

- Saudijska šitska zajednica tuguje u znaku solidarnosti s roditeljima. Ovaj incident rezultat je stalnog kršenja prava i nedostatka zaštite šitske populacije od strane saudijskih vlasti. Saudijski šiti godinama trpe teror vlasti zbog svoje vjere - navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije