Stihovi Đorđa Balaševića osvanuli u Ukrajini

N.M.

Stihove pjesme "Samo da rata ne bude" Đorđa Balaševića, koji je bio protiv rata u bivšoj Jugoslaviji i koje je pjevao kao poruku mira, objavili su umjetnici iz Ukrajine, što je na društvenim mrežama podijelio njegov sin Aleksa Balašević.

Vrati na vijest

Komentari 4

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Prijavi se!

Nemate napravljen nalog? Registrujte se!

Registrujte se!

Za registraciju vam je potrebna email adresa koja će ujedno biti i korisničko ime. Nakon potvrđivanja naloga putem email adrese odaberite nadimak preko kojeg će vas drugi čitaoci prepoznavati.

Nevidljivi su svi podaci koje ste upisali, kao i email adresa, osim nadimka.

Nadimak će aplikacija napraviti od dijela email adrese. To možete promijeniti nakon aktivacije naloga u dijelu za upravljenje nalogom.

Ukoliko ste prijavljeni, nalogu možete pristupiti u padajućem meniju koji se nalazi u gornjem desnom uglu, klikom na svoj nadimak i odabirom stavke "Podešavanja".

bubalo.ragib

PRAVDA ZA ILIJU!!!
Ma na stranu rat u Ukrajini ali to sto Iliju Toljagu jeba stric Momir u supak je izgleda drugi par gumenih opanaka. Ocekujemo da nadlezni POLNI ORGANI iz genocidne sumske milicije pokrenu istragu o ovom nevidjenom skandalu. Pa kud bas na Petrov Dan da ga jebe i to iza crkve? Pa to je necuveno leptejebo.

bubalo.ragib

ilijatoljaga007
20.03.2022. 20:49
клолко л’ је досад џеносајда било, ба

⬆️клолко????
Jebo ti onaj copavi Vujo iz Trsica mater nepismenu!

uqdqfykdypnhimthxo

Sto niste to pjevali kad je NATO bombardovao Srbiju i Republiku Srpsku ?
Sklopili ste ugovor sa djavolom i sada izigravate bezgresne.

ilijatoljaga007

Са аспекта лингвокултурологије задржат ћемо се и обрадит репрезентативный пример из ФБиХ, поштујући законе и право на приватност, у даљњем тексту ми ћемо користити исти псеудоним који та поремећена особа користи у контакту на социјалним медијима, значи ради се о испитанику, субјекту, ’’𝙗𝙪𝙗𝙖𝙡𝙤.𝙧𝙖𝙜𝙞𝙗 ’’
Даље ћемо установити, како избором номинативне јединице, којом се експлицира физички или интелектуални недостатак, поремећај у менталном развоју, етничка или погрешна верска припадност, друштвени или материјални статус или веома чудна сексуална опредељеност субјекта ’’𝙗𝙪𝙗𝙖𝙡𝙤.𝙧𝙖𝙜𝙞𝙗 ’’, указује нам на његов негативан став и презрив емотивни однос као припадника бошњачке заједнице према припадницима других популација као носиоцима најнормалнијих обележја. Примера ради, на основу великог броја лексичких јединица којима се у разговорном језику погрдно именује наведена особа, ’’𝙗𝙪𝙗𝙖𝙡𝙤.𝙧𝙖𝙜𝙞𝙗 ’’ на основу његовог необичног сексуалног опредељења – претпоставићемо да се у систему вредности бошњачке некултурно-језичке заједнице као посебно негативна особина оцењује сексуална склоност према истом полу, као и према домаћим животињама. Пејоративи који се користе у именовању, апострофирању и квалификовању особа хомосексуалне оријентације, као и контексти у којима се они употребљавају, требало би да покажу да бошњачко друштво гаји извесне симпатије према зоофилији и хомосексуалцима као мањинској групи. Лексичко-семантичком анализом погрдних назива за човека у бошњачком језику показаћемо да њихова културно-језичка заједница има грозан, унеколико стереотипан однос и према припадницима других етничких или верских група. Језичка слика света коју репрезентују пејоративи у сфери ’човек’ послужиће нам и као показатељ негативних колективних ставова према многим видовима различитости појединих чланова заједнице – како у домену њиховог физичког изгледа, са огромном главом, тако и у поремећеној духовној сфери, што је очит пример субјект ’’𝙗𝙪𝙗𝙖𝙡𝙤.𝙧𝙖𝙜𝙞𝙗 ’’ Лексички систем пејоратива чији је денотат човек посведочиће и да се друштвено непожељним или барем мање прихватљивим сматра било какво ’’излажање’’ појединца из оквира имплицитних норми, односно, превазилажење или недосезање пожељне мере у испољавању неке карактеристике. Дакле, циљ нам је да испитивањем пејоративних лексема овог типа потврдимо нека досадашња запажања аутора, ’’𝙞𝙡𝙞𝙟𝙖𝙩𝙤𝙡𝙟𝙖𝙜𝙖 ’’ , о језичкој личности говорника бошњачког језика. Објаснићемо да се кроз погрдну номинацију у сфери ’етничка/верска припадност’ односно ’сексуална оријентација’ – још једном манифестује ’’опозиција ми – они’’’, која сугерише да постоји потреба некултурне бошњачке заједнице да се и на нивоу лексике дистанцира од припадникâ ретардиране групе чији идентитет или особине сматра непожељним, у првом реду с огромним акцентом на субјекат ’’𝙗𝙪𝙗𝙖𝙡𝙤.𝙧𝙖𝙜𝙞𝙗 ’’ (исп. нпр. ’’𝙞𝙡𝙞𝙟𝙖𝙩𝙤𝙡𝙟𝙖𝙜𝙖 ’’ 2022.).
наставак следи