Svijet

Stručnjaci: Ugroženo okončanje pandemije, opasna odluka Trampa

Stručnjaci: Ugroženo okončanje pandemije, opasna odluka Trampa
Foto: Tanjug/AP | Stučnjaci: Ugroženo okončanje pandemije, opasna odluka Trampa

LONDON - Svjetski zdravstveni lideri kritikovali su danas odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da SAD prestanu da izdvajaju novac za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, navodeći da se time ugrožavaju šanse da se pandemija virusa korona što pre okonča.

Tramp je danas saopštio da će SAD prekinuti odnose sa SZO i preusmeriti sredstva na druge organizacije.

Stručnjaci poručuju da su prestrašeni i ogročeni zbog najave američkog predsjednika, budući da će time, kako navode, ne samo oduzeti resurse SZO koji su potrebni za vođenje borbe, već da to potencijalno može i da potkopa međunarodnu saradnju naučnika, prenosi "The Guardian".

Direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i nekadašnji šef kancelarije UN za sidu (UNAIDS), virolog Peter Piot ocjenjuje da je prestanak finansiranja SZO "opasna, kratkovida i politički motivisana odluka, s potencijalnim posledicama po javno zdravlje za sve zemlje svijeta, bilo da su bogate ili siromašne".

"Pandemija Kovida-19 je najveći globalni zdravstveni izazov sa kojim se suočilo naše društvo u posljednjih 100 godina. Sada nam je SZO potrebna više nego ikad. Njihova tehnička ekspertiza, smjernice i liderstvo pomažu državama da primjene optimalne naučno zasnovane strategije za sprečavanje i kontrolu Kovida, što može da nam pomogne u budućnosti", rekao je Piot, a prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije