Svijet

Pratite nas na Google news

Turska predložila Rusiji: Riješimo sukob u Nagorno-Karabahu "oprobanom metodom"

Turska predložila Rusiji: Riješimo sukob u Nagorno-Karabahu "oprobanom metodom"
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Turska predložila Rusiji: Riješimo sukob u Nagorno-Karabahu "oprobanom metodom"
N.N.

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu riješi "oprobanom metodom", odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kako je rekao, bilo bi dobro kada bi se što prije pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji, prenosi "Sputnjik".

"Ovaj sukob do sada nije riješen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Neriješenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju", rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku "okupaciju".

Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se riješi ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah.

Kako je rekao, razgovor na tu temu vođen je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

"Kao što zajedno djelujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspjeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda riješiti to pitanje?", rekao je ministar.

Čavušoglu je nešto ranije izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije