Svijet

Turska vojska dobila prve domaće transportere

Turska vojska dobila prve domaće transportere
Foto: Anadolija | Turska vojska dobila prve domaće transportere

ANKARA - U Turskoj je u srijedu, u okviru projekta proizvodnje transportera za oružje, izvršena primopredaja prvih vozila koja će služiti potrebama kopnenih snaga.

Svečana isporuka novoproizvedenih vozila izvršena je u kompleksu odbrambenih sistema FNSS u turskoj prijestonici Ankari.

U okviru projekta, turskim snagama će do 2022. biti isporučeno ukupno 260 transportera oružja, uključujući 184 gusjeničara i 76 točkaša. Takođe će biti isporučena 64 lansirna tornja KORNET-E i 196 tornjeva OMTAS, javila je Anadolija.

Šef Kancelarije za odbrambenu industriju Ismail Demir izjavio je na svečanosti kako turska odbrambena industrija odlučno korača u pravcu ostvarenja cilja da samostalno i vlastitim resursima dizajnira, proizvodi, koristi i izvozi proizvode iz oblasti odbrane.

Ističući kako je najveći zadatak Kancelarije bilo podmirenje potrebe za jurišnim oklopnim transporterima, Demir je kazao kako su u proteklih 15 godina napravljeni veliki iskoraci na tom planu.

"U proteklom periodu smo znatno povećali udio domaće proizvodnje u inventaru turskih snaga sigurnosti", poručio je on.

"Čelik za oklope i motori su faktori koji su najvažniji kada govorimo o zavisnosti od stranih dobavljača. U ovom projektu radimo i na transmisionim segmentima. Važnim inicijativama privatnog sektora napravili smo velike iskorake u pravcu razvoja domaće proizvodnje čelika i uskoro ćemo moći proizvoditi svoj čelik za oklopnjake", dodao je Demir.

On je rekao da turska odbrambena industrija radi i na razvoju vozila nove generacije.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije