Svijet

U Njemačkoj odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških bolesnika

U Njemačkoj odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških bolesnika
Foto: Ilustracija | U Njemačkoj odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških bolsnika

BERLIN - Tokom pandemije virusa korona, u Njemačkoj je odgođeno oko 50.000 operacija onkoloških bolesnika, saopštilo je Udruženje za pomoć oboljelima od raka.

Predsjednik Udruženja Gerd Netekoven upozorava da zbog pandemije ne trpe samo operativni zahvati nego i ostale mjere podrške oboljelima od raka, poput psiho-socijalnih savjetovanja.

"Bojim se da je stvoren veliki talas odgođenih terapeutskih i dijagnostičkih mjera što može dovesti do opasnog stanja kod mnogih pacijenata, recimo u slučaju kasnih pregleda kod oboljelih od raka dojke", naglašava Netekoven za dnevnik "Augsburger algemajne".

On strahuje da bi se uskoro mogao pojaviti veliki broj pacijenata kod kojih je rak zbog odgađanja dijagnostikovan prekasno.

Netekoven nije protiv liječenja pacijenata oboljelih od kovida-19 i u klinikama specijalizovanim za oboljele od raka, ali smatra da bi se moglo razmisliti o tome da se odjeljenja za onkologiju na velikim klinikama rasterete i vrate isključivom tretmanu onkoloških pacijenata.

Sredinom maja Savez njemačkih klinika izrazio je bojazan da bi odgađanje miliona operacija zbog preusmjeravanja kapaciteta na oboljele od kovida-19 moglo prouzrokovati ozbiljne posljedice po ostale pacijente. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije