Svijet

U Parizu zabranjen protest "žutih prsluka"

U Parizu zabranjen protest "žutih prsluka"
Foto: Tanjug/AP | U Parizu zabranjen protest "žutih prsluka"

PARIZ - Protesti "žutih prsluka" u Parizu biće zabranjeni na Jelisejskim poljima i na prilazima toj pariškoj aveniji, kao i oko Jelisejske palate i Nacionalne skupštine, objavila je policija.

Ta je odluka donesena još u ponedjeljak nakon prošlog vikenda kada je došlo do sukoba demonstranata sa snagama reda i pljački restorana i radnji.

"Postoje ozbiljni razlozi zbog kojih smatramo da bi se to nasilje moglo ponoviti na najavljenim protestima ove subote", napisao je novi šef pariške policije Didije Lalemen, koji je imenovan na to mjesto nakon što je premijer Eduard Filipe u ponedjeljak smijenio načelnika pariške policije Mišela Delpueša.

Okupljanja su zabranjena "na Jelisejskim poljima, na dijelovima dugim 100 metara u pokrajnjim ulicama koje izlaze na Jelisejska polja, kao i oko Trijumfalne kapije i u području koje okružuje Jelisejsku palatu i Nacionalnu skupštinu", objasnila je policija u saopštenju.

Premijer Filipe je u ponedjeljak najavio oštre mjere, a uz Pariz rekao je da će proteste zabraniti i na "Trgu Pej-Berlan u Bordou i na Trgu Kapitole u Tuluzu".

"Tamo ćemo odmah pristupiti rastjerivanju svih grupa", rekao je Filipe. On je najavio "znatno" povećanje kazni za zabranjene skupove.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije