Privreda

Dodik: "Gasprom" neće odustati od "Južnog toka" u RS

Dodik: "Gasprom" neće odustati od "Južnog toka" u RS
Dodik: "Gasprom" neće odustati od "Južnog toka" u RS

SANKT PETERBURG - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da kompanija "Gasprom", koja je ozbiljan partner Srpske u realizaciji pojekta "Južni tok", čvrsto stoji iza tog projekta i da od njega neće odustati, te da je sve do sada što je učinila Srpska ocijenjeno kao dobro.

Dodik je danas u Sankt Peterburgu nakon sastanka sa zamjenikom predsjednika Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksandrom Medvedevom istakao da je "Južni tok" globalni projekat od strateškog interesa i da bez obzira na političke prilike neće doći do zastoja tog projekta.

"Srpska nije ocijenjena kao problem u ovom slučaju. Nama je neophodno da sa stanovišta međunarodnog prava dobijemo određene saglasnosti BiH, a to nismo uspjeli do sada, tu stojimo i pravimo neke varijacije da bi Srpska preuzela sva prava i obaveze", istakao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Sankt Peterburga, navodeći da nema razloga da se to opstruiše.

Dodik je napomenuo da je nedavno i austrijska Vlada parafirala sporazum sa Ruskom Federacijom u vezi sa projektom "Južni tok" i da sada "otpadaju" svi razlozi i pritisci koji su se mogli čuti u vezi sa ovim pitanjem iz Brisela, EU i drugih.

"Čekaćemo da se riješe formalni problemi i onda ćemo dalje ići mnogo brže", istakao je Dodik i poručio da je jasna odlučnost institucija i organa Republike Srpske da se kreće dalje na tom projektu.

Dodik je rekao da je Medvedeva danas upoznao o situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te da je bilo riječi i o situaciji u Ukrajini, što je pitanje koje interesuje ovu globalnu kompaniju.

On je prenio Medvedevu da BiH ima problem u svojoj unutrašnjoj organizaciji, da se sporo kreće na pitanju bilo kog dogovora i sporazuma i da se tako pokazuje kao "troma i neorganizovana", jer nijedno pitanje ne uspijeva da riješi na adekvatan i očekivan način.

"Mislim da ljudima ovdje postaje sve jasnije da je pravi problem lociran u zajedničkim institucijama BiH, a ne u samoj Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

Zamjenik predsjednika Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksandar Medvedev rekao je da je na današnjem sastanku bilo riječi o kratkoročnim i dugoročnim projektima u Republici Srpskoj, te da je ocijenjeno da su oni perspektivni i da je atmosfera dobra.

Prema njegovim riječima, projekat "Južni tok" se razvija prema planu i Srpska će dobiti onoliko gasa koliko joj bude potrebno.

Iz kompanije "Gasprom" saopšteno je nakon sastanka da će Republika Srpska i "Gasprom" ubrzati pripreme za međuvladin sporazum o "Južnom toku".

U saopštenju se navodi da je na sastanku istaknuto da se u Republici Srpskoj nastavlja priprema međuvladinog sporazuma koji predviđa zajedničku izgradnju i eksploataciju kraka gasovoda "Južnog toka" u Srpskoj, kao i izgradnju niza gasnih elektrana na teritoriji Srpske.

"Gasprom" i Srpska su 2012. godine potpisali memorandum o razumijevanju o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" u Republici Srpskoj, kao i gasifikaciju naselja na njegovoj trasi.

U Sankt Peterburgu je počeo trodnevni međunarodni ekonomski forum kojem prisustvuje i predsjednik Srpske Milorad Dodik na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je zvanični organizator i domaćin foruma.

Sastanak Dodika i Putina predviđen je za sutra popodne.

Glavna tema foruma je "Održivo povjerenje u svijetu koji se transformiše", a to je ujedno i glavna tema plenarnog sastanka kojem će sutra prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije