ASA Osiguranje podržalo projekat "Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH”

Fondacija CURE, ASA Osiguranje i Visoka škola za turizam i menadžement iz Konjica potpisale memorandum o razumjevanju i saradnji

Foto: ASA Osiguranje ASA Osiguranje podržalo projekat "Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH”

U prostorijama Kuće ljudskih prava u Sarajevu je svečano je potpisan Memorandum o razumjevanju i međusobnoj saradnji na projektu „Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH“ između Fondacije CURE, ASA Osiguranja i Visoke škole za turizam i menadžment (VSTIM) iz Konjica.

Incijator ove saradnje je Visoka škola za turizam i menadžment Konjic koja je  u godini proslave svog jubileja, prve desetogodišnjice, pokrenula incijativu Apel za obrazovanje obespravljenih djevojaka  ižena.

„Svjesni da je problem obespravljenih, problem društva u kome živimo, a u našem slučaju se radi o marginaliziranim kategorijama žena iz romske populacije, žena iz ruralnih područja, samohranih majke i žena sa invaliditetom, zajedno sa našim prijateljima iz Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica smo uputili poziv brojnim organizacijama i fondacijama da učestvuju u ovoj inicijativi kako bi dali svoj doprinos u ostvarivanju ciljeva koje je BiH između ostalog treba ispuniti na svom putu ka Evropskoj Uniji a odnosi se na zadovoljenje kriterija koji se tiču diskriminisanih grupa i visokoobrazovnog stanovništva“ navela je Jadranka Miličević iz Fondacije CURE.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje podržalo projekat "Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH”

„Procenat visokoobrazovanih osoba u Evropskoj Uniji je 22% i sprovode se aktivne mjere u ispinjavanju strateškog cilja o 40% visokoobrazovanog stanovništva. U Bosni i Hercegovini je trenutno svega 9,5% visokoobrazovanih osoba i vjerujemo da uključivanjem većeg broja interesnih grupa iz različitih sfera društva, zajedno možemo doprinjeti većem broju visokoobrazovanih osoba. Projekat „Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH je poseban jer ima direktni uticaj na ekonomsko osnaživavaje žena a čiju važnost je prepoznala i jedna renomirana finansijska institucija kao što je ASA Osiguranje, koja je odlučila biti direktni učesnik i pratner ove incijative“ dodala je prof. Mirjana Šećibović, dekanesa Visoke škole za turizam i menadžment iz Konjica.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje podržalo projekat "Obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena u BiH”

„Poslovanje ASA Osiguranja se bazira na ekonomski pozitivnim rezultatima koje kombinujemo sa odgovornim ponašanjem prema zajednici u kojoj djelujemo i sa zadovoljstvom smo, kao prepoznatljivo domaće osiguravajuće društvo uzeli učešće u ovom važnom projektu. Našom podrškom incijativi Apel za obrazovanje obespravljenih djevojaka i žena dajemo doprinos inkluziji obespravljenih socijalnih grupa i oslobađanju velikog potencijala koji se nalazi na društvenim marginama, ekonomskom osnaživanju žena i stvaranjem pretpostavki za participaciju u društvenim procesima na jednakim osnovama“ istakli su predstavanici ASA Osiguranja.

Ovom prilikom potpisan je i ugovor o stipendiranju jedne od učesnica u projektu između ASA osiguranja i VSTIM Konjic.