Kompanija YTONG BH d.o.o. kreirala koncept "VRATI PALETU, SPASI PLANETU"

YTONG BH je u cilju implentacije strategije održivog poslovanja napravila prve konkretne promjene po pitanju podizanja svijesti o očuvanja drveta i životne sredine.

Foto: Ustupljena fotografija Kompanija YTONG BH d.o.o. kreirala koncept "VRATI PALETU, SPASI PLANETU"

Uvođenjem novog poslovnog modela ova kompanija želi omogućiti  korištenje višekratnih paleta, te će sve njihove palete za transport materijala ubuduće biti napravljene tako da se mogu koristiti više puta. Na ovaj način će svi kupci proizvoda YTONG BH imati mogućnost da uz povrat palete, čime doprinose očuvanju okoline,  ostvare i povrat određenog iznosa novca plaćenog za paletu.

"Pozivamo građevinski sektor, posebno velike investitore i distributere, da nakon upotrebe naših materijala, vrate palete i na taj način zajednički doprinesu konceptu cirkularne ekonomije koja je jedna od osnovnih ideja održivog razvoja", ističe Jasmin Huremović, Country Sales Manager YTONG BH d.o.o. te dodaje da na ovaj način žele inspirisati kupce i pomoći građevinskom sektoru da se dekarbonizuje i pripremi za budućnost. 

Prirodnih resursa je sve manje, a potreba za njima nikad nije bila veća. Ograničenost u korištenju prirodnih resursa neminovno nas podstiče da, kao društvo, više radimo na osmišljavanju i primjeni principa održivog razvoja. Drvo kao jedan od najznačajnijih resursa, teško je nadomjestiti, odnosno potrebno je dugo vremena da novo stablo postigne kvalitet i veličinu pogodnu za korištenje. Dugogodišnjom nelegalnom sječom šume, prekomjernim i neodrživim korištenjem drveta, već su uništene ogromne količine ovog prirodnog bogatstva, a kako bismo dopinijeli njegovom očuvanju primorani smo mijenjati ustaljene sisteme poslovanja uvodeći inovacije i održiva rješenja.

YTONG BH je dio međunarodne njemačke kompanije Xella Group, koja posluje u BiH više od 14 godina. Sa 78 pogona u 20 zemalja i organizovanom prodajom u više od 22 zemalja, Xella je jedan od svjetskih lidera u građevinskoj industriji. U 2020. renomirana agencija za ocjenjivanje održivosti Sustainalytics ocijenila je Xella Group kao najbolje u industriji po pitanju ESG (ekološki, društveno i upravljački). Kupci kompanije Xella se mogu osloniti na snažne brendove YTONG, Silka i Multipor, inovativne i održive proizvode, kao i na izvanredne usluge.

Proizvodi kompanije Xella su energetski efikasni i izrađeni od prirodnih materijala. Sa svojim brendovima Ytong, Silka i Multipor, njeguju održivost proizvoda tokom čitavog životnog ciklusa, počev od sirovina, proizvodnih procesa do energetske efikasnosti. Nudeći inovativna, sigurna i održiva rešenja za izgradnju i izolaciju, doprinose energetskoj efikasnosti zgrada i pristupačnosti u izgradnji i obnovi.

Za više informacija o načinu povrata paleta pozovite na broj telefona 080 02 02 29 ili posjetite web stranicu www.xella.ba .