Kompanija dm donirala sredstva za nabavku šahovskih garnitura Školi šaha „Skakač“

Banja Luka – Školi šaha „Skakač“ iz Banje Luke, kompanija dm drogerie markt donirala je novac za nabavku deset šahovskih garnitura s deset PVC folija.

Foto: DM BiH Kompanija dm donirala sredstva za nabavku šahovskih garnitura Školi šaha „Skakač“

Podrška razvoju dječijeg sporta širom BiH

Zahvaljujući ovoj donaciji, škola koja okuplja polaznike uzrasta od pet do 20 godina i koja se od osnivanja, 2010. godine, do danas uspjela pozicionirati kao najbolji šahovski klub u BiH u radu sa mlađim kategorijama, lakše će organizovati trenažni proces ali i takmičenja.

„Garniture na kojima smo do sada radili bile su prilagođenije uzrastu do deset godina, ali kroz naš pogon prolaze i stariji kadeti i omladinci. Nove garniture, tipa „Staunton“, preglednije su, savremenije, standardnog oblika i mogu da nam posluže, ne samo za trenažni proces, već i za organizaciju takmičenja. Klub većinu skromnih sredstava koristi za odlazak na takmičenja, tako da nam je kompanija dm ovom donacijom riješila jedan od gorućih problema s kojim smo suočeni već duže vrijeme, i na tome im se od srca zahvaljujemo“, izjavio je Filip Gubo, predsjednik Škole šaha „Skakač“ iz Banje Luke.

Među značajnim rezultatima ostvarenim na oko 500 odigranih turnira izdvajaju šest titula šampiona Prve lige Republike Srpske za omladince i četiri srebrne medalje, na osnovu kojih su, u ovim takmičenjima, postali najtrofejniji.

Kako navodi, najveći pojedinačni uspjesi su titula međunarodnog majstora Bojana Maksimovića i nastup njegove sestre, Maše Maksimović, inače FIDE majstorice u Olimpijskoj reprezentaciji BiH, u Gruziji 2018. godine.

„Redovnim učešćem na sedam evropskih šampionata za mlade naši takmičari su došli na vrata top 10 u Evropi u muškoj i ženskoj konkurenciji do 18 godina. Osvojili smo 28 medalja (16 zlatnih) na kadetskim i omladinskim prvenstvima BiH, 60 medalja (24 zlatne) na kadetskim i omladinskim prvenstvima Republike Srpske, uspostavili saradnju s vrhunskim domaćim i svjetskim igračima, šahovskim školama iz Rusije, Srbije i Hrvatske“, rezimirao je rezultate škole Gubo podsjetivši kako još uvijek nemaju vlastite prostorije za rad, ali da unatoč tome, upornim i kontinuiranim radom sa djecom, koju prije svega uče da logički razmišljaju, postižu uspjeh.

Osim Školi šaha „Skakač“ iz Banje Luke, kompanija dm je, u okviru projekta 4. dm Ženska utrka, dječijim sportskim klubovima i udruženjima širom BiH, koji aktivno djeluju u posljednje dvije godine, odlučila donirati sredstva potrebna za rad i realizaciju različitih aktivnosti: uređenje sportske sale, nabavka sportske opreme i rekvizita, finansiranje odlazaka na takmičenja, organizacija treninga ili priprema, organizacija sportskih takmičenja i angažman stručnjaka za rad sa djecom te ostalih aktivnosti kojima se podstiče uspješan sportski razvoj djece i omladine.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za 15 godina dm se pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija sa više od 800 zaposlenika i 80 prodavnica u 44 grada te distribucijskim centrom u Sarajevu. U poslovnoj godini 2019/20. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 199,6 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata preko 14.000 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača, među kojima je više od 30 dm robnih marki kao što su Balea, alverde, Mivolis, trend IT UP, Denkmit, babylove, dmBio i druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.