LYNASE® sprej za nos jedan od mehanizama prevencije zaraze koronavirusom

Respiratorni virusi, uključujući koronavirus, “ne vole” slane otopine. Sol smanjuje otok sluznice privlačenjem i vezivanjem vode iz sluznice, što razrjeđuje sluz i olakšava njeno izbacivanje zajedno sa raznim česticama, mikroorganizmima i mrtvim ili oštećenim ćelijama sluznice.

Foto: N.N. LYNASE® sprej za nos jedan od mehanizama prevencije zaraze koronavirusom

U nizu naučnih istraživanja jasno je dokazan antivirusni učinak natrijum hlorida/NaCl, odnosno soli koja se koristi u slanim otopinama.  O utjecaju ovakvih preparata nedavno  su govorili i članovi kriznih štabova za suzbijanje COVID - 19 u BiH i regiji, potencirajući značaj ovih preparata kao mogućih odbrambenih mehanizama za prevenciju zarazom novim koronavirusom.

Zdrava sluznica predstavljaja fizičku prepreku ulasku mikroorganizama u organizam. Sluznica nosa osigurava grijanje, vlaženje i pročišćavanje udahnutog zraka. Na površini sluznice izlučuju se IgA antitijela koja mogu lokalno štititi od različitih mikroorganizama, uključujući i viruse. Također, sluznica nosa stvara još neke važne molekule značajne za naš imunitet, uključujući lizozim – koji je jedan od najvažnijih faktora urođenog, prirodnog imuniteta.

Slana otopina i lizozim

LYNASE® je jedina slana otopina za nos, u obliku spreja, koja je obogaćen lizozimom, najvažnijim faktorom prirodnog imuniteta u nosu, koji se normalno stvara i izlučuje u nosnoj sluznici. Lizozim u nosnoj šupljini pomaže čišćenje nosne šupljine od nakupljenog sekreta i onečišćenja, čime olakšava disanje.  Lizozim je prirodni enzibiotik sa značajnim antimikrobnim, imunomodulatornim, antiinflamatornim, mukoprotektivnim i proregenerativnim svojstvima.

LYNASE® sprej za nos nema ograničenja u dužini primjene jer, zahvaljujući sastavu prirodnog porijekla, ne stvara ovisnost niti izaziva neželjena djelovanja. Obzirom na to da podržava fiziološko stanje nosne sluznice i nema sistemskih učinaka, prikladan je za sve odrasle, uključujući trudnice i dojilje, i djecu stariju od 1 godine.

Kada uzimati LYNASE® sprej za nos

  • za svakodnevnu higijenu/toaletu sluznice nosa (npr. u kontaminiranom okruženju),
  • za vlaženje sluznice nosa (npr. u klimatiziranim ili nepravilno grijanim prostorima),
  • za sprečavanje (prevenciju) razvoja sekundarnih infekcija uha, nosa i grla (ORL infekcije),
  • kod zapušenosti nosa praćene otežanim disanjem usljed prehlade (virusnog rinitisa), alergijskog rinitisa, sinusitisa ili gripe.