Nije svejedno kakva dezinfekcijska sredstva koristimo

Tokom pandemije kovid-19, naročito je važno kontinuirano provoditi mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa, a jedna od mjera jeste pravilna dezinfekcija ruku, predmeta i površina.

Foto: N.N. Nije svejedno kakva dezinfekcijska sredstva koristimo

Dezinfekcija je tretman kojim se reducira broj mikroorganizama do nivoa u kojem oni nisu u stanju izazvati bolest, a odnosi se na dezinfekciju ambijenta, tj. prostora i površina.

Postupak koji je identičan dezinfekciji prostora, a koji se provodi na ljudskoj koži je antisepsa. U svakodnevnom životu, kada je riječ o ljudskoj koži, pojmovi dezinfekcije i antisepse se vrlo često poistovjećuju.

Provjereni sastojci

U većini slučajeva, ukoliko ruke nisu vidljivo zaprljane, dovoljno je primijeniti tzv. higijensko utrljavanje alkoholnog sredstva. Ovakva higijenska dezinfekcija ruku utrljavanjem najbolji je postupak u sprečavanju širenja infekcije! Prema odredbama FDA (Američke Uprave za hranu i lijekove) iz 2019. godine, dezinfekcijska/antiseptička sredstva široke potrošnje, namijenjena za higijensko utrljavanje u kožu ruku, smatraju se efikasnim i sigurnim samo ako kao aktivni sastojak sadrže alkohole etanol, izopropanol ili benzalkonijum hlorid.

Za ostale sastojke u slobodnoj prodaji na tržištu nema dovoljno naučnih dokaza djelotvornosti. Pored nošenja maske i održavanja fizičke distance, korištenje sredstava na bazi alkohola, uz pranje ruku i dezinfekciju površina u prostoru u kojem se čovjek kreće i boravi, osnovna je mjera koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u cilju zaštite sebe i drugih ljudi od infekcije COVID-19.

Sigurni proizvodi

Česta upotreba dezinficijenasa tokom trajanja pandemije zahtijeva korištenje sigurnih dezinfekcijskih sredstava dokazano dobre podnošljivosti, proizvedenih od strane poznatih i pouzdanih proizvođača. Kod korištenja dezinfekcijskih sredstava, isto koliko je važna njihova djelotvornost, toliko je bitno i da  dezinficijensi budu sigurni za korisnike. Još od Hipokrata, jedan od najstarijih etičkih principa medicinske prakse glasi: „Primum non nocere“ ili „Prvo je ne naškoditi“.

Sva dezinfekcijska sredstva koja proizvodi Bosnalijek su certificirana i registrirana kod nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini, što je garancija dokazane djelotvornosti, provjerenog kvaliteta i sigurnosti. Samo takva dezinfekcijska/antiseptička sredstva pružaju sigurnu zaštitu od mikroorganizama, bez rizika da dovedu do neočekivanih zdravstvenih posljedica. 

Dezinficijensi za ruke

ALKOSOL  sadrži kombinaciju etanola i izopropanola koja predstavlja efikasno sredstvo za uništavanje širokog spektra mikroorganizama, uključujući i viruse, a dodatak ortofenilfenola pojačava animikrobno djelovanje i produžava djelovanje preparata. Djelovanje alkohola koji se nalaze u sastavu ALKOSOLA usmjereno je na viruse koji sadrže ovojnicu, kao što je novi koronavirus - uzročnik COVID-19. Koža ruku vrlo dobro podnosi ALKOSOL jer, zahvaljujući odgovarajućim dodacima, ovo sredstvo štiti, njeguje i sprečava isušivanje kože. Zato se ALKOSOL koristi za svakodnevnu dezinfekciju neoštećene kože. Za dezinfekciju ruku treba nanijeti oko 4 ml nerazrijeđene otopine ALKOSOLA na dlanove čistih i suhih ruku i utrljavati najmanje 30 sekundi, dok se koža ne osuši. Nakon primjene ostavlja ugodan i osvježavajući miris. ALKOSOL je dostupan i u malom, praktičnom pakovanju od 100 ml, pogodnom za nošenje u džepu, tašni, torbi, automobilu...

Alternativno, može se preporučiti BAKTICID PLUS, dezinfekcijsko, odnosno antiseptičko sredstvo široke upotrebe. Sastoji se od 0,5%-tnog rastvora benzalkonijum hlorida, uz dodatak etanola i natrij edetata koji pojačava antimikrobnu aktivnost benzalkonijum hlorida.

BAKTICID PLUS je efikasan baktericid i ubija 99,99% bakterija, uključujući MRSA, ali djeluje i na gljivice i viruse, uključujući lipofilne viruse poput koronavirusa.

Namijenjen je za higijensku dezinfekciju ruku i dezinfekciju očišćenih radnih površina i predmeta. Koristi se za ličnu higijenu, u javnom zdravstvu, domaćinstvu te za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, prodavnicama prehrane, kao i prodavnicama hrane za životinje.

Zahvaljujući odgovarajućim dodacima, sprečava isušivanje kože. Nakon primjene ostavlja ugodan, osvježavajući miris.

Treća mogućnost je koristiti ASEPTAN, snažan dezinficijens novije generacije koji sadrži 0,5%-tni rastvor hlorheksidin diglukonata u 70%-tnom etanolu. Koristi se prvenstveno za antisepsu ruku, ali i predmeta i čistih radnih površina, najčešće u domaćinstvu, kao i u radnom okruženju. Hlorheksidin se ubraja u antiseptike koji posjeduju rezidualno (perzistentno) djelovanje. Ima jak afinitet prema koži s aktivnošću koja se zadržava tokom čak šest sati i duže. Ima najbolji perzistentni efekat u odnosu na druge antiseptike. ASEPTAN se može primijeniti i u slučaju potrebe za češćom dezinfekcijom ruku u kraćem vremenskom periodu, a nakon dezinfekcije ruke isprati vodom.

Dezinficijensi za prostor, predmete i površine

Od alkoholnih dezinficijenasa, dostupan je BAKTICID koji sadrži efikasnu virocidnu kombinaciju alkohola etanola i izopropanola. Koristi se kao gotova, već pripremljena otopina, na način da površine ili predmete pomoću raspršivačke pumpice naprskate sa odstojanja od 30 cm ili prebrišete mekom tkaninom natopljenom dezinficijensom te ih ostavite da se osuše. 

BAKTICID je izuzetno pogodan za dezinfekciju namještaja u domaćinstvima, privatnim i društvenim prostorima, površina u sredstvima javnog prevoza, klupa, čekaonica, šaltera, radnih površina, površina u javnim sanitarnim prostorijama, predmeta koji su namijenjeni zajedničkom korištenju u supermarketima, trgovačkim i ugostiteljskim objektima, sportskim terenima i fitnes dvoranama, kao i za primjenu u svim zdravstvenim institucijama.

BENZAL 5 je 5%-tni rastvor benzalkonijum hlorida i spada u grupu kationskih dezinficijenasa. Između ostalog, BENZAL 5 djeluje i na širok spektar virusa, uključujući lipofilne. Koristi se za dezinfekciju nečiste radne odjeće i druge tekstilne robe prije pranja te za antimikrobnu impregnaciju radne odjeće i druge tekstilne robe odmah nakon pranja. Koristi se i za dezinfekciju površina, predmeta, pribora, uređaja i opreme u prehrambenoj industriji i prodavnicama te u veterinarskoj medicini, kao i za dezinfekciju zraka. Prije upotrebe treba pripremiti radne otopine dezinficijensa BENZAL 5.

Radne otopine, pripremljene prema preporučenim razblaženjima i uz pridržavanje pravila primjene, nisu toksične, ne draže tkiva, niti djeluju štetno na različite materijale od kojih su izrađeni predmeti, pribor, uređaji, oprema i površine. Ako se nakon dezinficiranja ne izvrši ispiranje, na površinama i predmetima ostaje tanka prevlaka aktivne tvari koja može ostati antimikrobno aktivna i nekoliko dana.