Nova Octavia stigla u BiH

Škoda Octavia je najtraženiji automobil na našem tržištu, o čemu svjedoči činjenica da je već nekoliko godina najprodavaniji model u BiH.

Foto: N.N. Nova Octavia stigla u BiH

Škoda Octavia četvrte generacije dolazi na MQB platformi, sa mnogobrojnim novim tehničkim rješenjima.

Nova Octavia je, u odnosu na direktnog prethodnika narasla, i zahvaljujući novim proporcijama i najnovijim dostignućima u dizajnerskom izrazu, još je emotivnija i dinamičnija. Tako je u odnosu na direktnog prethodnika duža za 19 mm, šira za 15 mm, a korisna zapremina prtljažnika je povećana za 10 litara.

Dizajnerski gledano, prednji branik, maska hladnjaka sa vertikalnim rebrima i spojler su potpuno novi. Prednja svjetla su oštrija, vizuelno moderna, te koriste LED tehnologiju kao standard. 

Stražnja svjetla, stop svjetla i svjetla za maglu, također su sačinjena od LED elemenata, a novi je i natpis na poklopcu prtljažnika. 

Novodizajniran je i oblik krovne linije koji naglašava izduženu siluetu, pa Octavia hatchback izgleda gotovo kao kupe. Jednostavno rečeno, sve je novo!

Enterijer takođe donosi temeljne izmjene, koje sa prethodnim modelima nemaju poveznice. Vozač će prvo zapaziti novi dvokraki multifunkcionalni upravljač, sa novim komandnim tipkama, sa ukupno 14 različitih funkcija, pa će veoma rijetko imati potrebu skinuti ruke sa upravljača. 

Umjesto uobičajene kontrolne table sa analognim instrumentima, sada je tu široki displej sa zanimljivim grafičkim rješenjima. 

Centralna konzola je takođe potpuno nova, a na vrhu je i veliki ekran medija uređaja na kojem se obavljaju gotovo sva podešavanja uključujući i audio sistem, ambijentalno osvjetljenje i klima uređaj. 

Tu su i napredne funkcije povezivanja sa mobilnim telefonom što uključuje Apple CarPlay, Android Auto i Smart Link.

Kompletan kokpit je futuristički dizajniran, a velika pažnja je posvećena izboru kvalitetnih materijala i njihovom spajanju u jedinstvenu cjelinu.

Octavia nudi gotovo sve što se može poželjeti uključujući i mnogobrojna praktična "Simply Clever" rješenja. 

U vratima su smješteni četka za čišćenje ili kišobran, strugač za led je smješten u poklopac rezervoara za gorivo, u prtljažniku su nove pomične kuke i pregrade, a prilikom otvaranja vrata aktivira se LED projektor koji natpisom "ŠKODA" osvjetljava površinu ispod. Za punjenje mobitela predviđen je indukcioni punjač smješten u dnu centralne konzole.

Mogućnosti su brojne, ali na dužim putovanjima najvažniji je prostrani prtljažnik. U novoj generaciji modela Octavia prtljažnik pruža čak 600 litara korisne zapremine. Tu je i odlična ponuda prostora na stražnjim sjedištima, a putnicima su na raspolaganju i dvostruki USB konektori, pa čak i utičnica napona 220 V. Još viši nivo komfora omogućava trozonski klima uređaj, zatamnjena termoizolaciona stakla, kao i head-up displej koji projektuje informacije o vožnji na vjetrobran.

Nova Octavia je zaista moderan automobil, koji pruža brojne sisteme sigurnosti i asistencije, pa tako senzori nadziru vozila ispred, očitavaju saobraćajne znakove, pomažu prilikom održavanja kolovozne trake i drže rastojanje, obavještavaju o drugim vozilima u „mrtvom uglu“, automtaski zatamnjuju retrovizore, a Matrix LED svjetla prate saobraćaj i automatski se prilagođavaju uslovima.

Sa tehničke strane nova Octavia donosi širok izbor benzinskih i dizelskih agregata od 1.0 TSI i 1.5 TSI, te 2.0 TDI sa odličnim opcijama "Ambition" i "Style" opreme, ali posebno treba istaći nove "shift" komande automatskog 7-stepenog DSG mjenjača sa dvostrukim kvačilom u oba paketa. Krajem tekuće godine očekuje se i poznati "RS" nivo opreme.

U ponudi za BH tržište će biti oba paketa opreme sa početnom cijenom već od 35.168 KM za vrlo dobro opremljeni 1.0 TSI Ambition model.