Smanjenje negativnog uticaja pesticida na okoliš uz pravilno rukovanje ambalažom

POPs projekt implementira UNDP u BiH uz podršku Vlade Švedske.

Foto: N.N. Smanjenje negativnog uticaja pesticida na okoliš uz pravilno rukovanje ambalažom

Poljoprivredno zemljište obuhvata oko 2.5 miliona hektara površine Bosne i Hercegovine, što predstavlja oko polovinu ukupne zemljišne površine, od čega je oko 60 posto obradivo. 

Potencijali poljoprivredne proizvodnje ogledaju se i u povoljnim agroklimatskim uslovima, velikom broju različitih poljoprivrednih kultura, očuvanom poljoprivrednom zemljištu, proizvodima izvrsne kvalitete i tradicije, znanju i trudu poljoprivrednih proizvođača.

Upotreba pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji je nepohodna da bi se zaštitili usjevi od bolesti i štetočina, te održalo zdravlje biljaka. Pesticidi koji su danas dostupni na tržištu odobreni su od strane nadležnih institucija i prodaju se u poljoprivrednim apotekama, ali prazna ambalaža od pesticida, osim ako se istom pravilno upravlja, potencijalno je opasna za ljude, životinje i okoliš. Dodatno, nepravilno odložena ambalaža može dovesti do onečišćenja tla i podzemnih voda.

Kako bi smanjio rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu, UNDP u BiH uz podršku Vlade Švedske u okviru projekta „Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru opasnog otpada“ nastoji spriječiti ili minimizirati nenamjerno ispuštanje POPs materija u okoliš realizacijom niza aktivnosti usmjerenih na adekvatno upravljanje, upotrebu i odlaganje otpada od pesticida, te edukacijom korisnika i postavljanjem infrastrukture za odlaganje ambalažnog otpada.

"Projekat smo prepoznali kao veoma koristan obzirom da na nivou Bosne i Hercegovine imamo dosta takvog otpada, odnosno prazne ambalaže. Naša upotreba pesticida u poljoprivredi je znatno niža u odnosu na  razvijene zemlje zapadne Evrope, ali je sasvim dovoljna da se problemom pravilnog upravljanja ambalažom treba baviti. Već imamo 7 poljoprivrednih proizvođača u BiH kod kojih smo rasporedili adekvatne kontejnere za odlaganje ovakve vrste otpada i obično su to proizvođači koji imaju veće obradive površine na kojima rade i imaju veću potrošnju pesticida po hektaru", rekao je dr Dragan Zarić, rukovodilac bijeljinske Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede RS.

Dr. Dragan Zarić iz Bijeljine

U Bijeljini su na dva lokaliteta postavljeni kontejneri za odlaganje plastične ambalaže od pesticida, od kojih je jedan lociran na imanju Boška Radića, poljoprivrednog proizvođača.  “

Što se tiče samog odlaganja prazne ambalaže od hemijskih sredstava mislim da je ovo veliki plus za sve, kao i za poljoprivredne proizvođače. Sa jedne strane sigurno je  ambalaža odložena na pravi način, sa druge strane ne zagađujemo okolinu. Kod mene se trenutno u kontejnerima nalazi 70 posto moje ambalaže i 30 posto od ostalih poljoprivrednika iz okoline”, kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”.

Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Sela Semberije”

U Živinicama na farmi Smajić provedena je obuka o pravilnom ispiranju ambalaže od pesticida i gdje su obezbijeđeni kontejneri za odlaganje opasnog otpada. Suljo Smajić ističe da je "Ovaj projekat od velikog značaja za nas poljoprivrednike i sve građane. Uz postavljanje kontejnera za odlaganje ambalaže od pesticida imamo zagarantovano mjesto za odlaganje i ne moramo razmišljati hoćemo li zagaditi zemljište i vodu nepravilnim odlaganjem ili atmosferu paljenjem ambalaže“.  

Suljo Smajić sa farme Smajić iz Živinica

U sklopu projekta razvijen je program obuke kako pravilno odlagati i sigurno spremiti ovu ambalažu u posebno označene kontejnere. Obuke za trenere i obuke za farmere pohađalo je 157 osoba. Obuke uz praktičnu demonstraciju trostrukog ispiranja ambalaže osigurali su prenos znanja i održivost, a pranjem i pravilnim odlaganjem ambalažnog otpada od pesticida, povećava se i efikasnost na parcelama.

Ispiranje ambalaže

Maid Hadžimujić, direktor firme Kemeko-BH d.o.o. iz Lukavca koja prikuplja ambalažu onečišćenu pesticidima i treba na adekvatan način da je zbrine rekao  je da “u prvoj fazi projekta prikupljeno je oko 5 tona ambalaže onečišćene pesticidima i u narednom periodu ćemo raditi na reciklaži te ambalaže. Praksa u Evropskoj uniji je da se ta ambalaža reciklira i da se koristi za ponovnu upotrebu u proizvodnji pesticida ili da se pretvori u energiju. Pošto u našoj zemlji nemamo kapaciteta za pretvaranje takve ambalaže u ponovni proizvod, mi ćemo ovu amabalažu pretvoriti u materijal koji se može iskoristiti u energetske svrhe u našim energetskim kapacitetima u BiH.“

Maid Hadžimujić, direktor firme Kemeko-BH d.o.o. iz Lukavca

Do sada su proizvođači najčešće otpad od pesticida bacali u komunalni gradski otpad ili ga spaljivali na njivi, te uzrokovali onečišćenje okoliša. Ibrahim Tursunović, direktor firme "Maočanka commerce" iz Brčkog navodi "Ovaj način odlaganja ambalaže pomaže u provođenju dobre poljoprivredne prakse u ovom području, zapravo u proizvodnji svježe šljive, i provođenju Global Gap standarda, a ujedno doprinosimo i očuvanju životne sredine za nove generacije.” 

Maočanka commerce iz Brčkog

Ekološkim zbrinjavanjem ove ambalaže, koja predstavlja opasni otpad, sprječava se i nenamjerno ispuštanje POPs materija obuhvaćenih Štokholmskom konvencijom, prije svega štetnih dioksina i furana, koji nastaju spaljivanjem na farmama, što je do sada bila uobičajena praksa u BiH.

Kontejner za odlaganje ambalaže od pesticida

Osim toga, i Evropska unija stavlja značajan naglasak na cirkularnu ekonomiju i pravilno rukovanje ambalažom od pesticida. Cirkularna ekonomija se između ostalog fokusira na prevenciju nastanka otpada, ponovnu upotrebu otpada kao sirovine i recikliranje otpada. Ovaj projekat je značajan za Bosnu i Hercegovinu jer uspješnom implementacijom stvoriti će se preduslovi za uspostavu održivog sistema prikupljanja otpadne ambalaže od pesticida, povećati obrada materijala plastične ambalaže, smanjiti negativan uticaj na okoliš, te uspješno implementirati i principi cirkularne ekonomije.