UNIQA osiguranje bilježi rast dobiti od 64 odsto

SARAJEVO - Uprkos negativnim posljedicama pandemije koronavirusa, UNIQA osiguranje je povećalo dobit za 64% u prvom polugodištu 2020. godine.

Foto: N.N. UNIQA osiguranje bilježi rast dobiti od 64 odsto

Rast dobiti ove osiguravajuće kuće od 64% za prvih šest mjeseci tekuće godine najviše govori o uspješnoj strategiji poslovanja, koja je u proteklom periodu rezultirala ostvarenjem neto dobiti od 2,12 miliona KM. Bruto polisirana premija Društva na prvom polugodištu 2020. iznosila je 29,9 miliona KM što je za 7,3% manje u odnosu na isti period prošle godine, uslijed pada potražnje za uslugama osiguranja na bh. tržištu zbog pandemije koronavirusa.

Iako je u prvom polugodištu zabilježen pad polisirane premije, u poređenju na isti period prošle godine, UNIQA je ostvarila rast aktive od 2,3% koja je sa 30.06.2020. iznosila 229,60 miliona KM, te rast kapitala od 1,7% koji je sa 30.06.2020. iznosio 33,5 miliona KM.

"Kao osiguravajuća kuća koja posluje u intresu svojih klijenata, UNIQA ostaje dosljedna strategiji razvoja koja garantuje stabilnost u poslovanju i u razdobljima promjenljivih privrednih kretanja u cilju ostvarenja odgovarajuće profitabilnosti, pružajući pritom sigurnost svojim klijentima pogotovo u neizvjesnim vremenima poput ovih", ističu iz UNIQA osiguranja.

Prema objavljenim rezultatima Agencije za osiguranje u FBiH za prvo polugodište 2020. godine, sa 29,9 miliona KM premije, tržišni udio UNIQA osiguranja iznosi 11,3%. 

Podsjećamo, UNIQA osiguranje dobitnik je prestižnog međunarodnog certifikata i zlatne medalje "Customers Friend  - Vrhunska izvrsnost 2019./2020." za posvećenost i vrhunsku uslugu koju pruža svojim klijentima. UNIQA osiguranje godinama unazad bilježi stalan rast premije, pružajući usluge životnih i neživotnih osiguranja na 33 prodajna mjesta širom Bosne i Hercegovine, gdje preko 300 uposlenika i partnera svakodnevno brine i pruža podršku klijentima.